Hoppa till huvudinnehållet

Ica och Coop ber gemensamt sina kunder om hjälp

Publicerad:
Verksamhetscheferna Marie Björklind på Stadsmissionen och Tage Pettersson på Hela människan Ria i Karlstad hoppas matkunderna vill hjälpa dem att hjälpa.
Verksamhetscheferna Marie Björklind på Stadsmissionen och Tage Pettersson på Hela människan Ria i Karlstad hoppas matkunderna vill hjälpa dem att hjälpa. Foto: Helena Karlsson

Ica Maxi och Stora Coop på Bergvik gör gemensam sak med ett swishnummer för Karlstads hemlösa i coronatider.

– Förhoppningsvis är våra kunder lika stora hjältar som Stadsmissionen och Hela människan Ria, säger Ica-handlaren Christer Johansson.

Många företag och verksamheter går på knäna i coronapandemins spår. Det leder till att organisationer som hjälper några av de mest utsatta i samhället också får det tufft.

Hela människan Ria har fått matlådor av hotell och restauranger i Karlstad att dela ut till bostadslösa i kommunen. När de tvingats skära ner är det slut på det.

Caféverksamheten har nu helt stängt men man delar ut matlådor och kör även ut mat för att minska bussåkandet för besökarna.

På Stadsmissionen i Karlstad har man också fått omorganisera sig och minska på öppettiderna och antal besökare samtidigt i lokalen.

Ökat tryck

De möter stor oro och ett ökat tryck på sina verksamheter med många nya besökare, både på plats och på telefon.

– Vi har fler besökare och nya grupper som blivit arbetslösa eller permitterade och hamnat i akut ekonomisk kris. Det var 30 nya bara den här helgen, många unga mellan 20-25 år. Inte för att det var påsk utan på grund av corona. Många har inga marginaler och då blir det snabbt tomt i kylskåp och skafferi, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen.

Samtidigt står Ica Maxi och Stora Coop på Bergviks gemensamma projekt för att skapa en matbank av matsvinn still på grund av coronakrisen.

Ett projekt som skulle kunna hjälpa Stadsmissionen och Hela människans hemlösa besökare.

Ber kunderna hjälpa

– Så nu har vi en ny idé där vi ber våra kunder om hjälp! Vi har satt upp lappar i våra butiker och caféer med ett swishnummer och en QR-kod där man kan skänka pengar som går till mat till de här verksamheterna, säger Christer Johansson, handlare på Ica Maxi.

För varje insamlad hundralapp skjuter de båda butikerna gemensamt till ytterligare 20 kronor.

– Vi är väldigt tacksamma för det här initiativet för det finns en stor oro om det här fortsätter länge. Vi har väldigt små medel och det här skapar stora möjligheter för oss att kunna fortsätta dela ut mat, säger Tage Pettersson, verksamhetschef på hela människan Ria.

Artikeltaggar

BergvikChrister JohanssonCoronavirusetIca MaxiKarlstadMarie BjörklindNyheterStadsmissionenStora Coop

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.