Hoppa till huvudinnehållet

Hemvärnet stoppade påskhandeln – beslut om förlängd kontroll

Publicerad:
Norges kontroll av inre gräns förlängs i 20 dagar och det drabbar fortsatt Långflons köpcenter, där Kjell Skjaerstad är delägare i Långflons stormarknad.
Norges kontroll av inre gräns förlängs i 20 dagar och det drabbar fortsatt Långflons köpcenter, där Kjell Skjaerstad är delägare i Långflons stormarknad. Foto: Morgan Bäckvall

De norska gränskontrollerna mot Sverige gjorde att påskhandeln i Långflon i stort sett uteblev. Dagskassorna var till och med lägre än vanliga vardagar. En anledning: norska hemvärnet vaktade gränsen. Och gränsen kommer fortsatt vara kontrollerad i minst 20 dagar, uppger norska regeringen.

Som NWT berättat om har Långflons köpcenter med Långflons stormarknad drabbats hårt av coronapandemin. Inte nog med att norrmännen inte kan åka till Sverige med följden att de måste tillbringa 14 dagar i karantän – det finns knappt några fast boende i den allra nordligaste delen av Värmland.

Kjell Skjaerstad är delägare i Långflons stormarknad och vet inte när gränsen kan tänkas öppna igen. Det han vet är att norska regeringen bestämt att karantänbestämmelserna ska fortsätta som förut.

Norge kommer att utöva fortsatt kontroll på inre gräns från 15 april och 20 dagar framåt, uppgav norska regeringen under tisdagen.

– Gränsen är ju inte stängd, men åker man till Sverige ska man ta 14 dagars karantän när man kommer hem. Men nu är det mera kontroll från den norska polisen och det norska hemvärnet. Under påsk var det ganska många kontroller. Det har varit polis eller norska hemvärnet, oftast hemvärnet, säger Kjell Skjaerstad.

Det hemvärnet har gjort är att informera de norrmän som anländer till gränsen vad som gäller och det har uppenbarligen haft effekt.

– Det har varit ungefär samma som före påsk, kanske ännu sämre. Själva påskdagarna har det varit väldigt lugnt. Dagskassorna har varit lägre inför påsk. De har kanske legat på 15 000 kronor i snitt.

Långflons stormarknad har tappat nästan alla kunder

Svinnet av varor har hittills hållit sig på en hanterbar nivå.

– Färskvaror tar vi hem väldigt litet av. Med tanke på att vi ligger där vi ligger blir det dyr transport. Vi kan få transporter tre gånger i veckan, men som det är nu får vi en gång i veckan. Det blir mer och mer som börjar på att gå ut i datum, men skulle gränsen öppna i maj då behöver vi inte slänga så stora mängder, säger Kjell Skjaerstad, delägare i Långflons stormarknad.

– I början av maj har norska regeringen sagt att de ska komma med nya beslut, men det är inte säkert att det berör gränsöppning, avslutar Kjell Skjaerstad.

Artikeltaggar

CoronavirusetGränshandelLångflonLångflons shoppingcenterNorgeNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.