Hoppa till huvudinnehållet

Här är det full fart på FBK i esportens CHL

Publicerad:
Christoffer "I-Maise" Berntsson signalerar för FBK-mål i den virtuella hockeyvärlden. Just nu pågår ECL, som är motsvarigheten till CHL. FBK inledde med två segrar och två förluster i tisdags. Bilden är från eSHL tidigare i vinter, Sedan coronautbrottet har esporten fått ett jättelyft. Nu sitter varje spelare hemma i avskildhet och lirar.
Christoffer "I-Maise" Berntsson signalerar för FBK-mål i den virtuella hockeyvärlden. Just nu pågår ECL, som är motsvarigheten till CHL. FBK inledde med två segrar och två förluster i tisdags. Bilden är från eSHL tidigare i vinter, Sedan coronautbrottet har esporten fått ett jättelyft. Nu sitter varje spelare hemma i avskildhet och lirar. Foto: FBKEsports

Hockeyarenorna runt om i världen står tomma under den normalt hetaste delen av säsongen.

Men i den virtuella hockeyvärlden går spelkonsolerna varmare än någonsin. Färjestads esportare är mitt uppe i ECL, som är motsvarigheten till Champions Hockey League.

- Nu när vi alla ska hålla avstånd på grund av coronan innebär det också esportens stora genombrott, konstaterar Albin Tyllgren i FBKEsports.

Albin och hans FBK-lag inledde ECL (European Championship League) i tisdags med fyra matcher. Det gav en seger, 4-3, och en förlust, 1-3 mot finländska KOVA. Mötet med tyska Brayce slutade med seger, 2-1, och förlust, 3-6.

Härnäst väntar matcher mot Unlucky Boys HC och Linköpings HC på torsdag, med start klockan 20.00 respektive 21.15.

– Totalt deltar 196 lag i ECL. Vi spelar i elitdivisionen med 16 lag. Prissumman är på 15 000 euro. I divisionerna under är det upp och nedflyttning som står på spel, berättar Albin.

Direktsänds på nätet

Matcherna direktsänds på nätet och går att se även i efterhand på FBK-gängets egen Youtubekanal FBKEsports.

Mattias Westman, i normala fall speaker i Löfbergs arena, kommenterar FBK:s matcher i ECL med en bisittare. Precis som "på riktigt".

– Vi hade ett par hundra unika tittare i premiären.

Christoffer "Rubituss" Söderqvist visar spelglädje.
Christoffer "Rubituss" Söderqvist visar spelglädje. Foto: FBKEsports

I dessa eländiga coronatider har esporten blivit ett populärt substitut till riktig sport. Du har säkert läst om Oliver Solberg framfart i rally-esport. Inom motorsporten har den här varianten blivit jättestor under coronakrisen. "Solberg World Cup" lockar nu över 7000 förare.

Ingen fysisk kontakt

Ehockeyn upplever också ett jättelyft.

– Vi kör spelet NHL 20 och varje spelare sitter hemma nu med sin konsol. Vi har kontakt med varandra i laget med headset. Vi träffas alltså på en virtuell plattform och inte fysiskt. Som det blivit finns det inget bättre sätt att utöva sport för tillfället, säger Albin.

Esporthockeyn har även sin egen eSHL. Nyligen avslutades den första upplaga. Slutet där blev tungt för FBK:s esportare.

– Vi förlorade i femte och avgörande semifinalen mot Malmö Redhawks.

Men nu väntar alltså en spännande säsong i ECL (European Championship League). I elitdivisionen är sju av de 16 lagen svenska, från eSHL.

– Vi är laget med flest svenska spelare, Vi har bara en utländsk kille, en finländare. Laget med näst flest svenskar har fem, berättar Albin.

eSHL hade premiär under vintern. ECL har dock funnits i några år.

Fyra nyförvärv

– Vi spelar två turneringar varje vinter. I höstas missade vi kvartsfinalen med väldigt liten marginal.

Tre spelare har lämnat FBK-gänget efter eSHL. In kom fyra nyförvärv: Johan ”Rundqviiist” Rundqvist från Sunne, tidigare Växjöspelarna Andreas ”Affelj-” Ljungberg och Sebastian ”eBasstian” Nagel samt finske spelaren Harri ”Totalii” Joona.

– Vi använder oss av en startsexa där varje spelare sköter sin position. Men vi snurrar runt lite från match till match beroende på vilka som är tillgängliga. Vi har tränat hårt för att få spelet att stämma i ECL och så här långt är vi nöjda, säger Albin.

Här är FBKEsports laguppställning i ECL, som är den virtuella hockeyns motsvarighet till CHL
Här är FBKEsports laguppställning i ECL, som är den virtuella hockeyns motsvarighet till CHL Foto: FBKEsports

FBK-kaptenen Filip ”Obagol” Feldt säger till FBK:s hemsida:

– Vi har spelat en hel del matcher under försäsongen och medvetet valt att möta de bästa lagen. Resultaten har varit bra där vi lyckats vinna de flesta matcher samtidigt som vi haft ett spel som fungerat otroligt bra. Jag ser med stor förväntan fram emot vad vi kan lyckats prestera under turneringen och vill bara se till att köra igång.

Färjestad BK är med och stöttar sina esportare.

– Absolut. Esport är en satsning för framtiden. Vi ingår i FBK:s organisation och är en del av verksamheten i stort, berättar Albin.

Fotnot: Matcherna visas live på streamingsiten twitch.tv. Matcherna kan starta något senare än angiven tid. Highlights går att se efter efter varje match på FBK-gängets youtubekanal ”FBKEsports”. Spelschemat är dynamiskt varför man enklast följer FBK via sociala medier, ”FBKEsports”.

Artikeltaggar

EsportFärjestad BKIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.