Hoppa till huvudinnehållet

Golfproffset: Försöker hitta annat jobb men det är svårt nu

Publicerad:
Filippa Möörk (bilden) och klubbkompisen i Karlstad GK Jenny Haglund spelar på Europatouren men förlorade sitt levebröd när coronakrisen drog in. Filippa har försökt hitta ett annat jobb i väntan på att spelet ska komma igång, men har inte lyckats.
Filippa Möörk (bilden) och klubbkompisen i Karlstad GK Jenny Haglund spelar på Europatouren men förlorade sitt levebröd när coronakrisen drog in. Filippa har försökt hitta ett annat jobb i väntan på att spelet ska komma igång, men har inte lyckats. Foto: Göran Söderqvist

De värmländska golftjejerna på Europatouren förlorade sitt levebröd när coronakrisen slog till.

25 mars berättade Jenny Haglund och Filippa Möörk från Karlstad GK i en NWT-artikel att de kanske måste leta efter ett annat jobb i väntan på att spelet ska komma igång, för att livnära sig.

– Det har jag gjort nu, men det är jättesvårt att hitta något, säger Filippa.

Hon berättar:

– Jag har lyssnat runt med några företag och folk jag känner, men företagen permitterar ju folk nu. Då kan de inte ta in en ny.

South African Women's Open 12-14 mars i Kapstaden blev sista tävlingen. Både Jenny och Filippa missade cuten där och tjänade därför inte en enda euro.

"Klarar mig"

Filippa är rookie på Europatouren i år och har därför inte hunnit samla in några större prispengar där. Pojkvännen Linus Sandberg spelar i HV71 och har en bra inkomst. Men Filippa klargör:

– Jag lever absolut inte på honom, haha. Jag har kvar ett eget kapital så det är inga problem. Jag klarar mig.

Nu vill Sunnetjejen som spelar för Karlstad golfklubb bara komma igång med tävlandet igen.

– Europatouren flyttade fram en tävling i Frankrike från maj till juni, men jag tror inte att den heller blir av. I bästa fall är vi kanske igång igen i juli, men inget vet.

Hårdträning

Istället ägnar hon sig åt hårdträning. Både på Karlstad GK och på Sunne GK, där hon inledde golfkarriären som liten. Föräldrarna bor i Sunne.

– Jag är i Sunne just nu och tränade på banan hela förmiddagen. Den är i jättefint skick för att vara i april och vädret var väldigt skönt.

Filippa fyller 23 i maj och förmodligen har hon aldrig varit så bra tränad i det här skedet av säsongen.

– Nej, nu kan jag ju inte göra något annat än att träna. Jag lägger ner mycket tid, mellan fyra och fem timmar varje dag. På banan och i gymet. Fysiskt är jag verkligen redo när tävlingarna drar igång igen men det är ju en helt annan sak att tävla än att träna.

Hur får du tiden att gå i övrigt?

– Jag jobbar med lite företagsgrejer, bokföring och sådant i mitt eget företag.

 Jenny Haglund försöker vara så positiv som hon kan i det tuffa rådande läget.
Jenny Haglund försöker vara så positiv som hon kan i det tuffa rådande läget. Foto: Göran Söderqvist

Tufft för Haglund

Jenny Haglund har varit proffs sedan 2016. Året därpå tog hon sig in på Europatouren och har vunnit en tävling där plus en på undertouren Symetra i USA. I fjol bar det ända till LPGA-touren, men debutsäsongen där blev tuff men låga inkomster.

– Eftersom jag hade ett tufft golfår på touren ifjol finns inget kvar av det kapital jag tjänade året innan. Jag har funderat på att skaffa ett jobb under speluppehållet, men det är säkert inte lätt som läget är nu. Det är ju jättetufft för många företag just nu, en del går i konkurs, och då är säkert inte jag prio ett, sade hon i en NWT-intervju 25 mars.

Jenny befarade också att det kan bli problem med att hitta sponsorer framöver.

Karlstadstjejen spelade in runt 200 000 kronor på LPGA-touren i fjol. Utgifterna var på cirka en miljon under säsongen.

– Jag försöker vara så positiv jag kan, men det är klart att det kommer tankar på vad jag ska göra nu. Jag är i princip arbetslös, men jag får se det för vad det är. Jag är en liten del i det hela och nu får jag tid att jobba på mig själv och mitt spel, det är inte ofta man får en så lång tid för att träna, säger hon i en TT-intervju.

Artikeltaggar

Filippa MöörkGolfJenny HaglundKarlstad GKSunne GK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.