Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare ett svenskt Förintelsemuseum

Publicerad:
I januari samlades Förintelseöverlevare i Auschwitz, 75 år efter att lägret befriades. Minnet av Förintelsen ska hållas vid liv även i Sverige, är tanken när regeringen nu planerar för ett nytt museum.
I januari samlades Förintelseöverlevare i Auschwitz, 75 år efter att lägret befriades. Minnet av Förintelsen ska hållas vid liv även i Sverige, är tanken när regeringen nu planerar för ett nytt museum. Foto: Czarek Sokolowski

Sverige ska få ett Förintelsemuseum. Det föreslår regeringens utredare Birgitta Svensson - men var det nya museet ska byggas, överlåter hon till politikerna att bestämma.

På onsdagseftermiddagen lämnade utredaren över sitt betänkande till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

− Sverige har till skillnad från många andra länder saknat ett museum om Förintelsen. Det är hög tid att vi får ett sådant nu, när de överlevande snart inte kommer att finnas kvar. Vi får inte glömma vad som skedde och hur Förintelsen möjliggjordes, säger utredaren Birgitta Svensson i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Förslaget är att en ny, fristående myndighet ska inrättas och börja sin verksamhet den 1 januari 2022. Utredningen föreslår därtill att en ny museibyggnad uppförs.

Var ska den ligga?

– Det är inte vår sak att säga. Det är en politisk fråga. Vad vi har sagt i utredningen är att platsen är viktig och att det ska finnas en tydlig historisk förankring, men var det ska ligga om det blir ett helt nytt statligt museum är en stor och viktig fråga för politiken, säger hon till NWT.

Hon säger också att hon känner till att Karlstad är en av orterna där det uttryckts önskemål om att få det nya museet.

Forskning och kunskap

Målet med utredningen är att staka ut riktningen för hur ett Förintelsemuseum skulle kunna inrättas och inriktas. Så här sammanfattas förslaget i pressmeddelandet:

"Museets inriktning föreslås vara att utveckla och förmedla kunskap och forskning om Förintelsen som historiskt skeende och lyfta fram berättelser från överlevande med anknytning till Sverige. Förintelsen bör behandlas i en bred historisk kontext och olika grupper som föll offer för nazismen uppmärksammas. Därtill bör Sveriges agerande i relation till Förintelsen och Nazityskland belysas på ett fördjupat och problematiserande sätt."

Om regeringen inte vill skapa en helt ny myndighet för det nya museet, föreslår utredaren att museet ska inrättas inom Sveriges försvarshistoriska museer, Statens historiska museer eller Forum för levande historia.

Karlstad fortsätter arbeta för att få Förintelsemuseet

Artikeltaggar

Amanda LindFörintelsenKarlstadMuseumNöje/KulturNyheterRegeringenStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.