Bubbel från Byrån: Inga naiva moderater?

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Men om nu justitieministern tycker det är så slitsamt att jobba under krisen borde han kanske ta en längre semester, skriver Byrån.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Regeringen har en lång historia av att lura oppositionen, denna gång kan man i alla fall inte säga att man varit naiva, skriver Byrån.

Statsminister Stefan Löfven (S) har blivit mäktigare. Hastigt och olustigt fick han med oppositionen på en ändring av Smittskyddslagen, som kraftigt ökar regeringens makt. Vad regeringen ska med de nya befogenheterna till är fortfarande inte riktigt motiverat – allt den hittills har sagt skulle enkelt ha hunnit beslutas av riksdagen redan innan lagen träder i kraft den 18 april. Värre är att ändringen gör det möjligt för det offentliga att roffa åt sig privata vårdgivares eller regioners utrustning. Antingen som ren konfiskation eller kanske bara som en ”förhandling” med en statlig strypsnara om motpartens hals.

I den tidigare lagstiftningen krävdes det objektiva smittskyddsskäl att få ta något, nu får regeringen, med oppositionens goda minne, godtyckligt göra som den vill utan att betala för sig. Bara att den nya lagen ger det mandatet i teorin borde ha fått Moderaterna att dra öronen åt sig och stoppa den. Men uppenbarligen vill man hellre sitta i regeringens knä. Regeringen har en lång historia av att lura oppositionen, denna gång kan man i alla fall inte säga att man varit naiva.

Slöfocken i gropen

Justitieminister Morgan Johansson (S) gräver gärna en grop åt andra. På mikrobloggen Twitter motiverar han regeringens utökade makt med att annars måste riksdagen arbeta dygnet runt. Precis som regeringen gör, enligt Johansson.

Men om nu justitieministern tycker det är så slitsamt att jobba under krisen borde han kanske ta en längre semester. Byrån kan tipsa om att det just nu finns många billiga hotell att hyra in sig på, kanske ända till september 2022.

Det våras för tvåkönssamheten

Coronaviruset verkar slå hårdare mot män, har det rapporterats en tid. En annan märkvärdighet som myndigheterna förefaller mörka är att bara män och kvinnor verkar drabbas. Det tredje könet – hen – saknas i myndigheternas rapportering precis som alla med egendefinierat kön.

Byrån undrar varför Folkhälsomyndigheten blivit så hämmat traditionell och skyler könen bara för att det är kris?

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.