Är botten nådd på börsen nu?

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Peter Östberg är krönikör i Arbete & Ekonomi.
Börssentimentet fortsätter förbättras och investerarna fokuserar på de positiva nyheterna. Ett minskat antal dödsfall av coronaviruset i Europa ger hopp om att länder släpper restriktioner och öppnar upp sina ekonomier igen.
Den starka rekylen har givetvis ökat risken för kortsiktiga vinsthemtagningar.

Börssentimenten har successivt förbättrats de senaste veckorna och fler och fler investerare föredrar att fokusera på de positiva nyheterna och lägga mindre fokus på de negativa. Marknaderna tar bland annat fasta på ett minskat antal dödsfall av coronaviruset i Europa under förra veckan och hoppas på samma utveckling i USA.

I den positiva vågskålen har vi färre antal dödsfall i Spanien och Italien den senaste veckan och en ökningstakt i antalet nya konstaterade fall som ser ut att plana ut. Mot det får vi ställa siffror på nya antal varsel som ökat dramatiskt senaste veckorna och inte visar på någon tendens att plana ut,

Ger signaler

Viktiga hållpunkter framåt är länder som börjar skicka ut signaler på att lätta på restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset. Givet utvecklingen i veckan, har till exempel Danmark signalerat att så kan ske inom den närmaste tiden. Även Österrike släpper vissa restriktioner inom kort. På bolagsfronten har fordonsleverantörerna Volkswagen och Scania planerar för att återstarta produktionen 19–20 april.

Just nu så väljer investerare att fokusera mer på tecken om att spridningen av viruset verkar mattas av och att det ger förhoppningar om att vi kan se lättnader på de karantäner och begränsningar som införts.

Svagare kortsiktigt

Jag tror fortfarande att det kan komma en ny period av svagare börsdagar kortsiktigt så för investerare som har köpt senaste veckorna så tar de hem en del kortsiktiga vinster. Att vi trots allt ser den här styrkan i börsen och positiva tolkningsföreträdet ger en viss förhoppning om att vi inte kommer se lika stora rörelser på nedsidan.

Det är inte alls omöjligt att vi såg botten på börsen i mitten av mars. Jag tror dock att vi kommer få se en rörelse ned närmare de nivåerna innan vi tar sikte på en större uppgång.

Så mitt råd är att gå in i aktiemarknaden lite då och då för att sprida riskerna nu, och det bästa man kan göra i dessa tider är att månadsspara. Det har jag tjatat om förut, men nu köper man billiga andelar i fonderna som förmodligen om ett år kommer att vara väsentligt dyrare.

Lycka till med Ert sparande !

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.