När Göteborg firar 400 år 2021, görs jubileumsmusiken av en värmlänning.
Albert Schnelzer, född i Kristinehamn och uppvuxen i Karlstad, har redan kommit en bra bit på väg med det som ska bli ett stort oratorium till stadens ära.
Salt ska verket heta och det uruppförs i slutet av februari nästa år. Albert Schnelzer skriver musiken som ska uppföras av Göteborgssymfonikerna och Göteborgs Symfoniska kör, med sopranen Miah Persson och barytonen Karl-Magnus Fredriksson som solister.
Verket kommer att innehålla sju satser och texterna som framförs är dikter av bland andra Dan Andersson och Karin Boye.
Hela registret
– Jag har kallat det oratorium. Det är scenisk musik med dramatik. Man kan förvänta sig massvis med olika stämningslägen. Det finns ingen tydlig handling, men det finns en röd tråd som håller från första tonen till sista, berättar Albert Schnelzer.
Det låter som att det kan bli riktigt pampigt?
– Jo, det är klart, man får ju utnyttja hela registret, från det allra sprödaste till det mest bombastiska för att få fram det känslomässigt starkaste jag har i registret.
Salta stänk
Han började arbeta med verket i höstas och i sin jakt på ett tema som både är specifikt för Göteborg och allmängiltigt, landade han i - havet.
Ett tacksamt ämne, konstaterar han och påminner om att han inte är den första tonsättare som inspirerats av hav. Just därför strök han sin ursprungsplan att döpa sitt verk till Havet.
– Jag ändrade mig för att alla började tjata om Debussys La Mer!
Salt fick det bli istället och han lyfter fram havets roll som både bro och hinder.
– Det finns något dubbelt med havet och resandet, säger Albert Schnelzer.
Under Göteborgs historia har detta varit tydligt och migrationen är också ett tema i verket.
– Göteborg var staden som de flesta Amerikaresenärerna åkte ifrån.
Marinerad poesinörd
Dikterna som han tonsatt till verket är svensk poesi som passar in på temat hav och migration.
– Vad jag gjorde när jag satte igång var att hitta en sajt med svensk lyrik. Jag matade in orden hav, resande och migration och fick massvis med träffar. Jag ägnade tre-fyra veckor åt att läsa dikter! Jag är poesinörd, men jag har aldrig marinerat mig i poesi som under de här veckorna.
När han valt ut dikterna han tyckte var bäst, hade han hittat dikter av Karin Boye, Dan Andersson och Edith Södergran - tre kända och omtyckta poeter.
– Ofta när jag började läsa såg jag inte vem som skrivit dem, men de här stack ut. De var så himla mycket bättre än de andra!
På samma sätt hittade han dikter av Carl Snoilsky och Magnus Elmblad.
Uruppförs i februari
Den 25 och 26 februari nästa år är det dags för de stora jubileumskonserterna i Göteborgs konserthus. Hur det nya verket tas emot, försöker han att inte grubbla över.
– Jag försöker tänka på att få till allt precis som jag vill ha det och att stycket ska få en sådan verkshöjd, att det ska bli bra som möjligt, och att det vid uruppförandet blir så bra som det det någonsin är möjligt just då.
Förhoppningen utöver det är att verket ska spelas även efter jubileet.
– Jag hoppas ju att det är ett verk som får ett liv sedan också - en organism som lever sitt eget liv.
Kanske, kanske finns det även förhoppning att ingen ska misstycka till att en värmlänning med bopålarna i Stockholm skriver Göteborgs stora jubileumsverk... Albert skrattar:
– Jag har nyligen fått påhopp från en irländsk journalist för att jag fått ett uppdrag på Irland och från en dansk journalist för att jag fått ett uppdrag i Danmark, så jag är ganska van att få påhopp för att jag inte tillhör den infödda skaran!