• idag
  17 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt inte Kina reafynda företag

Ledare
PUBLICERAD:
Om inget görs kan vi vakna efter krisen och upptäcka att Sverige har blivit ett kinesiskt dotterbolag. Regeringen måste agera snarast och resa en veritabel skyddsmur kring svenska företag.
Ingenting klarar sig undan coronakrisen. Påverkan på hälsan och ekonomin är vida debatterade, men frågan om rikets säkerhet har, i sedvanlig ordning, hamnat i skymundan. Regeringen förefaller göra sitt yttersta för att ignorera även den frågan in i det längsta

Det stora säkerhetshotet för svenskt vidkommande är kopplat till ekonomin. Värderingen av svenska företag har sjunkit som en sten. Detsamma gäller kronan, som är dåligt rustad för sådana här lägen. Valutan för en liten exportberoende ekonomi kommer att ta extra mycket stryk när världen stänger ned.

Coronakrisen har förvandlat svenska företag till ett smörgåsbord som säljs till vrakpris. Många företag riskerar dessutom konkurs och skulle då gå att köpa upp ännu billigare. Med företagen försvinner vår spetskompetens, vårt kunnande och vårt oberoende. Och Kina, men också bland andra Ryssland, står berett att smörja kråset. Den kinesiska staten sitter på enorma tillgångar och en lika stor vilja att använda medlen.

Kina har en nationell uppköpsstrategi för industrin för att ta igen kunskapsglappet gentemot västvärlden. Till detta kommer förstås även spionage i betydande omfattning, samt investeringar i kritisk infrastruktur i andra länder.

Inget av detta torde locka svenska beslutsfattare. Kina är världens största kommunistdiktatur och därtill en alltmer utåtagerande sådan. Sverige har dessutom utsetts till särskild hackkyckling av regimen i Peking, av allt att döma för att testa hur långt man kan gå mot ett västland. Räkna därför med att se en stor mängd uppköpsförsök från kinesiska källor.

Av erfarenhet vet vi dock att det inte alltid är så lätt att se om det är en kinesisk ägare bakom ett uppköp. Investeringarna sker ofta i flera led för att dölja detta. När Totalförsvarets forskningsinstitut 2019 presenterade sin kartläggning av kinesiska bolagsförvärv i Sverige upptäcktes 51 fall, dotterbolag ej inräknade. Många av dessa var tidigare okända. I ungefär hälften av fallen följer de uppköpta verksamheterna den kinesiska uppköpsstrategin.

Det som gör Sverige särskilt sårbart för kinesiska uppköp är avsaknaden av en lag som reglerar känsliga uppköp som kan utgöra potentiella hot mot rikets säkerhet. Det är något som har påpekats i flera år och till slut tillsattes en utredning vars slutsatser skall presenteras i slutet av nästa år. Det är alldeles för sent.

Moderaterna har krävt att en tillfällig lag införs för att skydda svenska företag under krisen och dess efterspel. Partiledare Ulf Kristersson har föreslagit att systemet kopplas till Inspektionen för strategiska produkter som har erfarenhet av att göra känslighetsanalyser. Statsminister Stefan Löfven (S) avfärdade inte idén rakt av när Dagens Industri frågade honom om det vid en pressträff i början av april. Därefter har han inte sagt ett ord om saken.

Det duger inte att vänta tills vartenda svenskt företag har köpts upp. Om inget görs kan vi vakna efter krisen och upptäcka att Sverige har blivit ett kinesiskt dotterbolag. Regeringen måste agera snarast och resa en veritabel skyddsmur kring svenska företag.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.