Hoppa till huvudinnehållet

Det blir en vigsel utan fest i coronans spår

Publicerad:
Den 30 maj, efter den del om och men, gifter sig Martin Andersson och Emilia Lindblom. Eller hela familjen egentligen. "Signe och Smilla är angelägna om att det är hela familjen som gifter sig, och inte bara jag och Martin", säger Emilia och skrattar.
Den 30 maj, efter den del om och men, gifter sig Martin Andersson och Emilia Lindblom. Eller hela familjen egentligen. "Signe och Smilla är angelägna om att det är hela familjen som gifter sig, och inte bara jag och Martin", säger Emilia och skrattar. Foto: Lisa Olaison

Fjolårets bröllop ställdes in på grund av sjukdom.

Årets fest stoppas till stor del av coronaviruset.

– Vi har en liten vigsel, långt ifrån vad vi hade planerat för, säger Emilia Lindblom i Kristinehamn.

Den 30 maj ringer klockorna för Emilia och hennes blivande man Martin Andersson. Då kommer de att säga ja till varandra vid en lite vigsel, men:

– Festen är framflyttad, säger Emilia Lindblom.

Tanken var att de två skulle ha gift sig redan under fjolåret, men då blev Martin akut sjuk några veckor innan bröllopet, blev liggande på sjukhus ett par veckor och allt fick ställas in.

– Ganska direkt började vi planera för årets datum. Tanken var att vi skulle vara på Loka brunn och vi hade kommit långt i planeringen, bland annat hade vi gjort bröllopsmenyn.

"Äntligen gifter vi oss!" Efter att ha fått ställa in fjolårets bröllop så genomför Emilia och Martin en mindre vigsel, istället för att låta coronasmittan sätta stopp för allt.
"Äntligen gifter vi oss!" Efter att ha fått ställa in fjolårets bröllop så genomför Emilia och Martin en mindre vigsel, istället för att låta coronasmittan sätta stopp för allt. Foto: Lisa Olaison

Men sen kom pandemin och satte käppar i hjulet för många under lång tid framöver.

När kände ni att det var dags att rycka i handbromsen?

– Vi bestämde oss definitivt förra veckan, men änden sedan corona kom så har vi tänkt tanken. Vi har haft is i magen för att se åt vilket håll det skulle gå, men när det inte gick år det positiva hållet så kände vi att vi att vi måste ta ett beslut, och då blev det såhär.

Emilia Lindblom och Martin Andersson är inte de enda som ställer in eller flyttar fram vigsel och fest i sommar.

Flyttar ett år

I Karlstads pastorat har fem av 17 bokade vigslar plockats ur kalender fram till sista juni. Från Frysände pastorat hälsar man att många valt att flytta fram sina vigslar ett år.

– En del minskar också ner på ceremonin och gör den mer privat. Man behöver inte vara ute i god tid om det visar sig att man vill avboka, utan man får fundera så länge man behöver.

Emilia och Martin är ett av vårens bröllopspar som gör en mindre vigsel och skjuter på stora festen. Något som pastoraten är vana vid att höra detta år.
Emilia och Martin är ett av vårens bröllopspar som gör en mindre vigsel och skjuter på stora festen. Något som pastoraten är vana vid att höra detta år. Foto: Lisa Olaison

Ulrica Andersson, informatör på Nordmarkens pastorat, säger att hos dem har många valt en mindre tillställning i kyrkan.

– Man söker möjligheter och väntar ut krisen. Ingen väljer i dagsläget att boka av helt, utan försöker hitta datum senare under sommaren när läget förhoppningsvis ser bättre ut.

Många rådfrågar också kyrkan och prästen om vad de tycker, men de kan ofta bara hänvisa till att det är max 50 personer som gäller i kyrkan.

Kyrkan är väl, oftast, en bra plats att sprida ut sig också?

– Ja, det är ju det, men vi har sagt att vi använder varannan bänkrad och sedan tre meter mellan varje person, säger Ulrica Andersson.

Föräldrar i riskgrupp

Till Emilia och Martins bröllopsfest var 70 personer inbjuda, flera över 70 år och därmed en riskgrupp.

– Bland annat Martins föräldrar, och att genomföra en vigsel där de inte kan närvara blir fel, för vi vill att de är med på vår stora dag. Nu blir det en liten vigsel med den närmaste familjen. Vilka som kan ingå där får vi bestämma veckan innan, säger Emilia Lindblom och hoppas att föräldrarna på båda sidorna kan ingå samt syskon med respektive och barn.

På pingstafton, den 30 maj, åker finkostymen och -skorna på, för då klämtar bröllopsklockorna för Emilia Lindblom och Martin Andersson.
På pingstafton, den 30 maj, åker finkostymen och -skorna på, för då klämtar bröllopsklockorna för Emilia Lindblom och Martin Andersson. Foto: Lisa Olaison

Hur har gästerna reagera på att ni ställer in festen?

– De tycker så klart att det är synd, men har full förståelse för hur vi tänker. Vi har fått mycket kärlek från dem. De säger att det viktigaste är att vi blir gifta och det tycker vi också. Det här läget kan vi inte styra över.

Kärlek i mörka tider

Som nämnts så skulle allt från vigsel till fest hållas på Loka brunn. Därifrån har Emilia och Martin mötts av förståelse.

– Man har rätt att avboka utan större kostnader senast en månad innan, men de har förstått att det har varit ett svårt läge för oss.

Bröllopsprogrammet hade de inte hunnit printa ut och delge gästerna än, så där kan man fortfarande hemlighålla lite av vad som eventuellt kan hända på den senarelagda festen.

– Vi tänker oss någon form av bröllopsfest senare i sommar om läget är bättre då. Vi har lite småtankar på vad som kan hända, men nu ligger allt fokus på vigseln den 30 maj, planeringen för festen tar vi därefter.

– Nu vill vi visa att man kan göra något bra av det här ändå och fira kärleken även i mörka tider.

Allt är under kontroll inför bröllopet i slutet av maj. Emilia och Martins två barn, Smilla och Signe, är lika angelägna om att gifta sig som föräldrarna är.
Allt är under kontroll inför bröllopet i slutet av maj. Emilia och Martins två barn, Smilla och Signe, är lika angelägna om att gifta sig som föräldrarna är. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

CoronavirusetKristinehamnNordmarkens pastoratNyheterVigslar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.