Coronakrisen slår mot en sargad arbetsförmedling: "Det har varit jättetungt"

Publicerad:
Lena Hertzberg har en tung period bakom sig med en stor omorganisering, uppsägning av personal och nedstängda kontor. Nu blickar hon framåt mot nya utmaningar under den pågående coronakrisen. Foto: Tommy Andersson

Förra årets dramatiska omorganisering av Arbetsförmedlingen var det jobbigaste Lena Hertzberg upplevt under sina drygt 20 år på myndigheten. Nu går hon direkt in i nästa storm när varsel och arbetslöshet stiger rekordfort under coronakrisen.

2019 blev ett tungt år för den politiskt styrda Arbetsförmedlingen. Budgeten krympte avsevärt vilket ledde till kraftiga besparingar och minskat antal anställda. I Värmland gick man från 340 till 190 medarbetare och flera kontor i länet stängde ner.

Arbetsförmedlingen får dispensArbetsförmedlingen backar om lokala kontor – men inte i VärmlandDå stänger AF-kontoren i Värmland

Under turbulensen delades Arbetsförmedlingen upp i två delar – en som arbetar mot arbetsgivarna och en som främst har kontakt med arbetssökande. Lena Hertzberg blev chef för arbetsgivardelen i Värmland.

– Det har varit jättetufft, säger hon. Det varslades i januari och kom uppsägningar i april-maj. Det är förfärligt att säga upp medarbetare när vi verkligen behövs. Först blev det en avveckling av de som inte skulle vara kvar och sedan skulle vi bygga upp den nya organisationen.

Klart: Så många varslar ArbetsförmedlingenStatliga närvaron minskar: "Bedrövligt"Enhetschefen om Arbetsförmedlingens nedskärningar
"Det är förfärligt att säga upp medarbetare när vi verkligen behövs", säger Lena Hertzberg som är en av två chefer för Arbetsförmedlingen i Värmland.
"Det är förfärligt att säga upp medarbetare när vi verkligen behövs", säger Lena Hertzberg som är en av två chefer för Arbetsförmedlingen i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Nästan halverad styrka

Många valde snabbt att söka nya jobb. Totalt 80 personer blev till slut uppsagda på Arbetsförmedlingen i länet.

– Det fanns mycket oro inom myndigheten. Nu är vi 150 personer färre än under 2018. Vi halverade nästan styrkan förra året, säger Lena Hertzberg.

Utöver omorganiseringen pågick, och pågår fortfarande, ett förändringsarbete för att få fram mer digitala tjänster. När kontor stängde ner och tillgängligheten minskade var allt det digitala inte klart ännu.

– Allt skulle gå så snabbt och det blev väldigt bråttom med allting. Människor har blivit drabbade av det här eftersom servicen på distans inte var på plats som den skulle, konstaterar Lena Hertzberg.

Rekordvarsel

Dammet hann knappt lägga sig innan coronapandemin svepte in och piskade upp oron igen. Nu rasslar det in varsel i rekordhastighet och antalet arbetslösa ökar med den högsta hastigheten på flera årtionden.

– Vi är i en situation jag inte varit med om innan, med så otroligt mycket varsel. Vi jobbar i farten och gör förändringar hela tiden. I andra tider är det andra situationer som ska lösas, så det gäller att alltid hitta lösningar. Man blir aldrig fullärd.

Allt fler varsel och växande arbetslöshet i länetFyra av tio företag i Värmland räknar med att varsla287 värmlänningar varslade i coronakrisens spår

Hur påverkas ni av coronapandemin?

– Som myndighet har vi en kristrappa för vad vi måste få gjort och i vilken prioriteringsordning. Vi har krisledningsmöte varje vecka och stämmer av. Vi har planer för vad som händer om medarbetare blir sjuka, alla nya arbetssökande får inskrivningssamtal på distans och vi försöker ta mycket över telefon och undvika möten. Nu måste vi rekrytera fler medarbetare så vi hinner med allt.

Arbetsförmedlingen behöver rekrytera fler medarbetare för att hinna med allt, berättar Lena Hertzberg.
Arbetsförmedlingen behöver rekrytera fler medarbetare för att hinna med allt, berättar Lena Hertzberg. Foto: Tommy Andersson

Förskollärare och postkassör

Lena Hertzberg är egentligen utbildad förskollärare. Efter uppväxten i Hagfors flyttade hon till Karlstad för att plugga och var en kort sväng i Stockholm under tidigt 1980-tal innan hon återvände till Värmland. Förskollärare var hon bara en kort stund.

– Jag jobbade på Posten i tio år, först som postkassör och senare på HR-avdelningen efter att ha varit med i ett ledarskapsprogram, berättar hon.

1998 började Lena Hertzberg på Arbetsförmedlingen som arbetsförmedlare. Tre år senare blev hon sektionschef. Sedan 2009 är hon en av två chefer för hela Arbetsförmedlingen i Värmland.

– Då var det finanskris och tuffa tider. Nu är vi där igen. Det finns en stor oro och vi får in mycket varsel. Men man får inte glömma att det går väldigt bra inom vissa branscher också. Det finns en efterfrågan i länet.

Har jobbet förändrat dig på något sätt?

– Ja, det tycker jag. Jag har verkligen lärt mig hur arbetsmarknadspolitik fungerar. Och jag känner ett helt annat samhällsansvar nu. Man får en förståelse för både företag och människor. Vi kan alla bli arbetslösa – och vad händer med människor då? Det blir en form av krissituation. Man lär sig vad som funkar och inte funkar.

Vad funkar?

– Dels att ta vara på de chanser som erbjuds, och dels att man är i aktivitet. Det är bättre att vara i vilken aktivitet som helst än att bara sitta hemma.

Den erfarenheten tar hon med sig när Sverige nu går in i en ny lågkonjunktur.

– Det gäller att hitta möjligheter i krisen, sätta in insatser och försöka säkra upp så det finns kompetens när det vänder uppåt igen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att vi gör skillnad varje dag. Det vi gör är viktigt för samhället. Det är ett fantastisk spännande jobb. Och det ser så olika ut.

Lena Hertzberg mår bra av att cykla. Varje dag efter jobbet försöker hon hinna med att trampa några mil.
Lena Hertzberg mår bra av att cykla. Varje dag efter jobbet försöker hon hinna med att trampa några mil. Foto: Tommy Andersson

För att återhämta sig väljer Lena Hertzberg att grensla antingen racingcykeln eller sin mountainbike. Hon cyklar flera mil om dagen, gärna längs vägarna på Hammarö.

– Man måste röra på sig för att orka hantera allt. Jag försöker träna så mycket jag kan. Jag cyklar inte i skogen längre, det är jag för gammal för. På vintern brukar jag köra spinning, men i dessa tider undviker jag gym. Jag har aldrig varit på elitnivå, jag tycker bara att det är roligt att cykla. Jag mår bra av det. Men vissa dagar sitter jag bara i soffan och glor på en serie.

Går du mot din tuffaste utmaning tror du?

– Kanske. Men jag tror det var värre förra året.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetCoronavirusetCyklarHagforsHagfors kommunHammaröHammarö kommunKarlstadKarlstads kommunLedarskapLena HertzbergMåndagsintervjunVärmlands länVarselViken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare