Hoppa till huvudinnehållet

NHL-stjärnorna: Zibanejad slår Loob

Publicerad:
Håkan Loob är den enda svensk som gjort 50 mål på en säsong i NHL.
Håkan Loob är den enda svensk som gjort 50 mål på en säsong i NHL. Foto: ERIK MÅRTENSSON

Mika Zibanejad blir andre svensk i ishockeyhistorien att göra 50 NHL-mål och slår sedan FBK–legendaren Håkan Loobs gamla rekord.

I alla fall om man ska tro Oliver Ekman-Larsson, Victor Hedman och Nicklas Bäckström.

– Det är dags, säger "Bäckis".

NHL-säsongen 1987–1988 gjorde Calgarys svenske forwardsstjärna Håkan Loob 50 mål på 80 grundseriematcher och blev därmed först svensk att nå drömgränsen.

Han är fortfarande den ende – än så länge.

Den här säsongen, 32 år senare, var New York Rangers center Mika Zibanejad uppe i 41 mål när NHL tvingades till en paus på grund av den globala spridningen av det nya coronaviruset.

Det mesta tyder på att Rangers tolv återstående grundmatcher inte kommer att spelas. Men många är övertygade om att Zibanejad förr eller senare kommer att tangera, och gå förbi, Loob.

Mika Zibanejad (till höger).
Mika Zibanejad (till höger). Foto: Kathy Willens

"En världsspelare"

– Jag hoppas det. Jag tycker att det är dags för någon som gör över 50 mål. Jag hoppas att han (Zibanejad) fortsätter på samma väg som han avslutade den här säsongen. Jag hoppas, tror och tycker att det skulle vara jättekul, säger Washingtons Nicklas Bäckström.

– Han har tagit väldigt stora kliv och är en världsspelare i NHL. Jag är helt hundra på att han kommer att knäcka den gränsen (50 mål), säger Arizonas Oliver Ekman-Larsson.

"Bäckis" och "OEL" var på skärtorsdagen med i ett videosamtal tillsammans med Zibanejad och Victor Hedman. Även Tampa Bay-backen stämde in i hyllningskören.

"Skulle nått 60"

– Hade säsongen fortsatt hade vi kanske suttit och pratat här om att han skulle ha nått 60. 50 tror jag att Mika kommer att slå. Jag tror inte att jag kommer att göra det, så jag hoppas att Mika blir nästa (efter Loob), säger Hedman.

Zibanejad fick själv frågan om han tror att han kan hålla uppe sin målskörd, när än NHL-ishockeyn drar i gång igen.

– Med det här uppehållet skulle det vara konstigt. Det kändes som att allt gick in där på slutet (matcherna i mars då Zibanejad bland annat gjorde fem mål hemma mot Washington). Man önskar och hoppas, men det har jag väldigt svårt att se, säger han. (TT)

Mika Zibanejad, till höger, hade en historisk kväll när han gjorde fem mål i New York Rangers 6–5-seger mot Washington Capitals.

Håkan Loob är den enda svensk som har gjort 50 mål i NHL på en säsong.

Artikeltaggar

Calgary FlamesHåkan LoobIshockeyMika ZibanejadNew York Rangers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.