Många verksamheter i närheten av den norska gränsen är uppbyggda för att gå runt tack vare just norrmännen.
När de inte längre kan passera gränsen så syns det tydligt i hyllorna och kassorna.
NWT åkte till Töcksfors och Årjäng för att se hur företagarna har det, efter en dryg månad med gränsstopp.
Mackägaren: "Norrmännen är nästan 50 procent av kunderna"
– Vi får hoppas att de öppnar snart, så det blir ruljans igen. Norrmännen är nästan 50 procent av kunderna.
Det säger Stefan Bryntesson på Gulfmacken mitt i Töcksfors. Han passar på att ta en kaffe med en kund på onsdagsförmiddagen. Han har än så länge inte behövt varsla eller permittera någon i personalen. Någon större kundtryck är det inte på macken för tillfället, men:
– Det går ändå mycket av det mesta, även om det är lugnt på drivmedelsfronten. Bensinen är väldigt billig, men det verkar inte som de tänkt på det, säger han.
– Men de har annat att tänka på istället.
Går det att se något positivt i det här ändå?
– Nej, det tror jag inte. Man kan inte städa och dola hela tiden, säger Stefan Bryntesson.
Gränshandelsveteranen: "Tycker att Norge har gjort rätt"
Intill E18 ligger butiken Gränslöst. Det har den gjort i bra många år.
– När jag började så var det jag, kötthallen, Konsum och Ica som fanns här, nu är gränshandeln bra mycket större. Runt 60–70 butiker, säger Conny Johansson och visar oss runt i butiken, där man håller på att växla till sommarartiklar
Han säger att onsdagen i påskveckan vanligtvis är den bästa dagen på året, men 2020 är annorlunda.
– Nu är det avslaget, säger han och tittar sig runt.
– Men vi säljer en del tobak ändå till norrmän som åker över gränsen, men de är försiktiga de också att inte handla för mycket. Totalt har omsättningen gått ner 85–90 procent, cirkus. En sån här dag hade vi kunnat sälja för uppåt 300 000 kronor, i dag säljer vi för 25 000 om vi har tur.
Conny Johansson berättar att han har tur som äger sin egen fastighet och det här är inte första krisen för honom. På 90-talet kom den första och sedan har det varit några till.
– Vi har låga kostnader och lite personal. Vi har en 77-årig dam som brukar hjälpa oss ibland för hon tycker det är så kul, men nu får hon vara hemma. Men hon har sagt att när det här är över så vill hon komma tillbaka.
Kan du se något positivt i det här?
– Det är kanske att jag kan gå ner i varv, personligen. Sen så ser jag kanske inte negativt på det här, för jag vet att det kommer i gång igen. Jag har sysslat med gränshandel sedan 1978 så jag har en beredskap. Det man får lära sig är att ha pengar på kontot, säger han och börjar prata om Norges hantering av smittan.
– Jag tycker att de har gjort det bra. Jag har full respekt för att de stängt gränsen. Om de inte hade gjort det hade hela Västvärmland varit fullt av smittade.
Lastbilschauffören: "Är undantagen för kontroll"
Vid Handelsparken möter vi Ole Bjarne Liljedahl. Han passar på att få en nya luft innan han fortsätter färden in i Sverige med sin lastbil. För honom så innebär gränskontrollerna ingen större skillnad, yrkesmässigt.
– Jag kör över gränsen noll till två gånger i veckan, men vi är undantagna för kontroller. Så länge bilen är norskregistrerad är det inget problem. Men jag tycker nog att Norge har hanterat det här rätt, vi har väldigt få smittade i dag.
Han kör flytande gas till svenska industri och är noga med att sprita händerna innan han sätter sig i bilen, även om han möter ytterst få på sina resor. Såväl vid avlastning som vid gränspassagerna är det färre personer i omlopp i dessa dagar.
Tullen: "Vi vet inte var smuggeltrafiken tagit vägen"
Vid gränsen har den norska tullen en hel del att göra, för den svenska är det betydligt lugnare dagar när norsk privatbilstrafik nästan helt upphört.
– Det är en konstig situation när flödet inte finns där, säger Roger Nilsson vid kontrollverksamheten på tullen i Hån.
– Lastbilstrafiken är nästan den samma, den gick inte ner så mycket som vi trodde, säger kollegan Christina Larsson på klareringsverksamheten.
Påskveckan brukar bjuda på skytteltrafik längs med E18. En positiv effekt av att trafiken minskat är att även beslagen av narkotika och alkohol gått ner. De senaste veckorna har de varit nästan obefintliga.
– Vi vet inte var smuggeltrafiken tagit vägen. En del försöker kanske ta det i godstrafiken eller i postgången. Vi får även en del tips om att man försöker ta sig över gränsen på en del ställen, men vi håller koll och har inte märkt något på den svenska sidan, berättar Roger Nilsson och berättar att man även ser en risk i att smugglingen nästan upphört den senaste månaden.
– De som behöver och måste ha sitt, vad kommer de att hitta på...
Serveringschefen: "Vårt koncept bygger på gränshandel"
Inne på Joe's Diner i Töckfors shoppingcenter är det glest bland matgästerna. Inte bara tack vare social distansering, utan mest för att norrmännen inte kan komma förbi på mat.
– Vårt koncept bygger på gränshandel och nu är 90 procent av omsättningen borta, men vi går ändå bäst av restaurangerna i Strömstad, Charlottenberg och här. Mycket tack vare att lokalbefolkningen kommer, säger serveringschef Nina Stolley.
Samtlig personal har korttidspermitterats och det råder en "osäker stämning", berättar Nina Stolley.
– Öppnar inte gränsen som det är sagt så ser det inte lovande ut.
Hon berättar att butikerna i shoppingcentret ställer upp för varandra eftersom alla sitter i samma sits, vilket lett till att den lokala handeln har ökat något.
Bilverkstadschefen: "Färre kunder är sällan bra..."
I källaren på shoppingcentret sitter verkstadschefen Erik Wignell Millán bakom disken hos Gränsverkstad AB.
– Det här är egentligen den största helgen vi har på året, säger han och blickar ut mot en nästan tom verkstad.
– Vanligtvis är norrmännen 95–98 procent av våra kunder, för de lämnar in bilen hos oss medan de handlar, men de senaste veckorna har vi kanske haft tre–fyra norskregistrerade bilar.
Telefonen har slutat ringa, mejlkorgen är betydligt tommare än vanligt, men Erik Wignell Millán har inte tappat hoppet.
– När de öppnar gränsen blir det nog en chock, för de som inte har kunnat hitta nya tider eller få sin bil fixad på den norska sidan kommer nog då. Men en del har mejlat och berättat att de inte kan vänta.
Även på bilverkstaden har det blivit korttidspermitteringar. Under fyra dagar i veckan är det två mekaniker per dag, den femte är det tomt.
Kan ni dra nytta av det här ändå på något sätt?
– Färre kunder är sällan bra... Men visst, man får tid att göra sånt man inte haft tid med tidigare, som djupstädning och ordna i verktygsskåp.
Hur länge klarar ni er om det här läget fortsätter?
– Svårt att säga, jag vet inte. Vi får strukturera om och försöka locka fler svenska kunder. Samtidigt finns det många verkstäder häromkring och man vill inte konkurrera med varandra, det händer att vi måste låna saker av varandra, säger Erik Wignell Millán.
Möbelbutikschefen: "Ska man handla något lokalt, passa på nu..."
– Vi tappade över 60 procent av marknaden på en minut när de stängde gränsen, säger Linus Berggren, som äger möbelbutiken EM Home i Årjäng tillsammans med Björn Jern.
En del möbler går på export, men det mesta handlar norrmännen på plats.
– De har kanske en stuga, dubbelt boende, eller passar på att handla när de är här. Nu är de borta och då inser man hur viktiga norrmännen är för handeln här i kommunen. Hade allt varit som vanligt hade ni inte lyckats hitta en parkeringsplats i stan i dag.
Han säger att många verksamheter är uppbyggda på att norrmännen kommer och handlar, vilket nu gör att många hamnat i ett extremt känsligt läge.
– Handeln har en tendens att ordrar ligger redan i oktober och de ska betalas löpande, men det är inte ofta de går att stoppa.
Linus Berggren passar på att hylla kommunens agerande.
– De har stoppat VA-avgiften, kommunen handlar mer lokalt, som när förskolor ska ha möbler. Sedan hjälper Årjängsborna till. Vi hade en kund inne som hade tänkt köpa en säng i höst, men gjorde det redan nu. Så ska man handla något lokalt, passa på nu...
Även i möbelbutiken har det blivit permitteringar och man har försökt se över alla utgifter man har. Och det kanske kan leda till något positivt framöver, menar Linus Berggren.
– Det här kanske kan få företag att se om sitt hus och komma stärkta ur det. Det finns många avgifter som bara ligger och tickar, å andra sidan är det ju någon som tjänar på det också.
Caféägaren: "Vi saknar norrmännen"
På Broms café är det också glest bland kunderna på onsdagseftermiddagen. Bakom disken står delägaren Eva-Lotta Broms Andersson och paketerar tårtor som ska levereras till kunder.
– Vi saknar norrmännen, vi brukar ha många här. Samtidigt märker vi att företag på orten handlar mer av oss och lokalborna kommer in och fikar, men stamkunderna, många äldre, håller sig hemma.
Men när norrmännen inte kan komma förbi hos Broms, så får Broms komma förbi hos dem. På sätt och vis.
– Det är en del som har familjen kvar på den här sidan gränsen som hör av sig och ber oss levererar tårtor åt dem. Och det gör vi såklart.