Påskbingo i coronans tid

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Livet i coronans tid.
Inget händer. Ingen vill umgås i påsk. Barnen är stränga som översköterskor och förbjuder allt umgänge med dem och deras barn. Vi vill inte smitta ner er, säger de myndigt. Nästan vuxet.

– Man får man inte välja det själv, piper jag lite försiktigt.

– Nej, det här handlar inte om dej utan om att om du blir sjuk så blir du ännu ett problem som belastar sjukvården som redan går på knäna, svarar de.

Ligger väl nåt i det. Jag får en kasse handsprit i present istället och det piggar ju onekligen upp. Fyllde ju ändå år. Lite ensamt, och en kasse handsprit levererad vid dörren kändes ju lite som Fucking Åmål, men var väl bättre än ingenting, tänkte jag.

Bästa presenten var väl kanske inte handspriten utan ett telefonsamtal från några barnbarn som vansinnigt förtjust viftade med en knippe bingolotter framför FaceTime-mobilen.

– Vet du vad vi ska göra på söndag, vrålade de.

– Nääääj, vrålade jag tillbaka.

– Vi ska spela Bingolotto!

– Va?! Men ni brukar väl inte spela Bingolotto?

– Nej, men nu ska vi det och du ska vara med. Det här är dina brickor och vi ska koppla upp oss på appen Lifesize och spela ihop. Du hemma och vi här.

– Jaaaaaa!

Jag jublade. Påskaftonen år körd i år, men påskdagen kan ju bli helt magisk om man får göra comeback i Bingolottosvängen.

På påskdagen blir det Bingolotto hos Anrells.
Foto: Lasse Anrell

Jag jobbade på TV4 Nyheterna i början på 90-talet. Då var Bingolotto det bästa vi visste. Allt var nytt på kanalen. Ingen tittade på våra sändningar – utom på Bingolotto. När Nyheterna låg mitt i Bingolotto steg tittarsiffrorna från 170 000 till 2 170 000. Typ. Vi älskade Bingolotto. Jag, Lasse Bengtsson, Lotta Mossberg och dom andra älskade Loket.

Nu känner jag att Bingolotto är svaret på hela Sveriges drömmar.

Jag tycker alla ska skaffa brickor till i morgon. Koppla upp er på paddan till alla ni känner. Spela ihop. Njut en supersvensk gemensamhetsstund i splendid isolation med Bingolotto. Visa att så firar vi påsk i det här jävla landet - det ska inget gammalt sketet kinavirus komma och försöka ändra på.

Lotta Engberg bingoutropare.

Anders Tegnell bingovärdinna.

Bingooooooooooooooo!

* * *

Om ni tittar på SVT redan i kväll kan ni se mig.

Förhoppningsvis mitt mera fromma jag. Jag är med i dokumentären ”Frikyrkans musikunder” som handlar om den gamla fina halleluja-musiken som dominerade svenskt musikutbud en gång i tiden. Einar Ekberg, Artur Eriksson, Jan Sparring och sånt godis.

Jag var uppvuxen i det där. Farsan var evangelist i östra Värmland, runt Storfors, i västra Värmland runt Arvika och på Dalsland. 16 år gammal sjöng han som en liten gud från Degerfors och predikade jordens undergång.

Jag avgudade Artur.

Vilken sångare.

"På en avlägsen höjd, stod ett grovt dystert kors”. Påsk.

SVT ikväll 18.30.

Blir som en egen liten gudstjänst i de inställda gudstjänsternas tid.

Veckans album

John Prines mästerverk kom redan 1971 och på det fanns låten Sam Stone som gjorde de vilsna Vietnamveteranerna odödliga. I tisdags dog John Prine själv av Coronaviruset.

* * *

Läser en splitter ny deckare som heter ”Det sista livet” av Peter Nyström och Peter Mohlin.

Det här är ju en alldeles förtjusande story om överklassens dekadens i Karlstad.

Ja, faktiskt. Den påminner en del om Malin Giolito Perssons ”Störst av allt” och den brutala skildringen av livet på Stockholms gräddhylla i Djursholm med olyckliga knarkande barn och oförstående vuxna. Här är Djursholm flyttat till Hammarö och Tynäsudden och här fladdrar allt från Christer Sjögren, Lars Lerin och en chefredaktör och ägare till en stooooor tidning i Karlstad förbi.

Här citeras friskt från krönikor i NWT och det är faktiskt en läsfest på en hög nivå. Poliserna i Karlstad är lagom smarta och lagom korkade – och ibland påfallande korrumperade.

Det enda som inte stämmer är doften av Skoghall, men den lilla lögnen ber å andra sidan författarna om ursäkt för i efterordet.

Boken har redan sålts utomlands och lär bli en serie. Det hoppas jag. Det här är svensk toppklass i en genre där Sverige är världsledande.

* * *

Noterar att de stora tidningarna till slut tog sig samman och recenserade Gina Diravis roman som jag hyllade här för två veckor sen. Sågning i SvD, mycket positiv i DN, hyllningar i Aftonbladet, Expressen och GP.

Det tog sin tid. Men jag hade rätt, alltså. Ville bara nämna det.

"En modern svensk klassiker." Så det så. Kom ihåg var ni läste det först. SvD kan ta sig i brasan.

* * *

Apropå tv – coronaprogrammet i SVT i kväll med Mark Levengood och alla kända artister känns helt rätt.

Hoppas vi får höra Mauro Scocco från sitt eget vardagsrum alldeles ensam sjunga sin eviga ”Jag saknar oss”.

Den, om någon, vore en sång för vår tid.

En sång för coronans tid.

Jag saknar verkligen oss.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.