Sedan några veckor har gymnasieskolor i hela landet gått över till distansundervisning. För SG Södra Viken i Sunne har det inneburit en stor förändring – bortsett från de praktiska utbildningarna som har kunnat fortsätta mer eller mindre som vanligt.
Sistaårseleven Simon Tjärnestig befinner sig långt inne i skogen i Stöpafors och gräver en väg.
– Nästan allt är som vanligt, det påverkar mest studenten och jobb, säger han.
I mitten av mars gick SG Södra Viken över till distansundervisning för att minska risken för att coronaviruset ska spridas ännu mer.
– Det har gått bättre än förväntat. De flesta av våra elever jobbar på distans men vi tar in små grupper eller enskilda elever för praktiska moment. Sedan har vi en handfull elever som jobbar i skogen i skolans närhet, säger Gunnar Berggren, biträdande rektor.
Han fortsätter:
– Några lärare sade faktiskt att "så här många inlämningsuppgifter har vi aldrig fått in förr". Jag tror att det blir ett annat fokus och lugn för vissa när man pluggar hemifrån, men en del är det jobbigt för.
Planen är att fortsätta så här fram till vecka 20, då återstår det fyra veckor av terminen. Men planeringen kan ändras snabbt beroende på hur coronaläget utvecklas.
– Vi får improvisera, ta några veckor i taget. Distansundervisning är dåligt för oss, men att vi ändå har kunnat bedriva den här formen av undervisning för mindre grupper är bra, som för våra grävelever i skogen. Det är som vi sade så fort det blev distansstudier, vi är ju i karantän ändå, skrattar Gunnar Berggren.
Det är inte bara i skogen i anslutning till skolan som Södra Viken-elever jobbar i dagsläget. Några andra lagar en skogsväg i Brunnsberg, två-tre tränar backning med lastbil runt skolan, vissa har övningskörning och andra är ute i omgivningarna och tittar på olika skogsobjekt.
Sedan finns det ett litet gäng elever som gräver en väg i Stöpafors. När FB var på besök var det lilla gänget ännu mindre än vanligt - Simon Tjärnestig var nämligen ensam elev, men hade läraren Tomas Lindgren som sällskap.
– Det är ett långtidsprojekt som drog i gång 2017. Något som är bra med detta är att eleverna kan komma och gå lite som de vill, de får testa sig fram. Det är jättebra i ett verklighetsbaserat syfte. Om någon kör fast så gör det inget, allt är en lärdom, säger Tomas Lindgren.
Hur är det då att dagarna i ända sitta i en grävmaskin och göra en väg från grunden, som sistaårselev? Simon Tjärnestig berättar.
– Mycket lättare nu när det inte regnar. I början var det lite svårt, men när man väl hade suttit i en maskin tillräckligt länge så var det enklare.
"Ingen stress, ingen press"
Grävning är en specialisering som bara sistaårselever praktiserar, det är därför nya elever som tar vid varje år i det pågående vägprojektet i Stöpafors. När det blir klart är mindre viktigt.
– När vi åtar oss objekt vill vi inte hitta något jobb för sakens skull utan det ska passa våra kurser. De ska lära sig. Vi vill inte att de ska stå mitt i Sunne och gräva, för det ska inte bli stressigt. Här är jättebra, de får vara ifred, säger Gunnar Berggren.
Inte helt ifred dock. Läraren Tomas Lindgren håller koll - fast på avstånd.
– Om jag kommer närmare så börjar Simon titta på mig, då tror han att han gör fel. Det är bättre att hålla sig borta (skratt). De får gräva hur länge de vill, det är ingen stress och ingen press, säger Tomas Lindgren.
Det verkar alltså som att coronakrisen inte sätter några större käppar i hjulen för Södra Viken, åtminstone inte för de praktiska utbildningarna.
– Nej, nästan allt är som vanligt. För min del påverkar det mest studenten och jobb, det är många som blir varslade nu, säger Simon Tjärnestig.
Han fortsätter gärna på samma väg – när han snart ska ut i arbetslivet.
– Det skulle vara roligt att sitta i en grävmaskin även i framtiden, säger Simon Tjärnestig.