Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket tappar shoppingcentret varje vecka

Publicerad:
Charlottenbergs Shoppingcenter ekar fortfarande tomt i frånvaron av de norska kunderna.
Charlottenbergs Shoppingcenter ekar fortfarande tomt i frånvaron av de norska kunderna. Foto: Denny Jansson

Varje vecka tappar Charlottenbergs Shoppingcenter 80-85 procent av sin normala omsättning. Allt medan den norska handeln ökar.

Någon blomstrande påskhandel är inte att räkna med. Utan norrmännen är det inte mycket till handel kvar på Charlottenbergs Shoppingcenter.

– I nuläget tappar vi 80-85 procent av omsättningen varje vecka, säger Claes Sjöholm som nyligen tillträtt som centerchef.

Claes Sjöholm har tillträtt som centerchef och har haft en tuff första tid på jobbet.
Claes Sjöholm har tillträtt som centerchef och har haft en tuff första tid på jobbet. Foto: STEFAN TELL

Hur ser läget ut för butikerna?

– Det är naturligtvis en oerhört tuff period för alla. Utöver riskerna som viruset Covid-19 medför så drabbas handeln hårt i hela landet med kraftiga nedgångar. Hyresgästerna i Charlottenbergs Shoppingcenter är extra hårt drabbade i gränshandeln då vi till stor del är beroende av kundströmmen från Norge. Fram till att Norges resebegränsningar lättas så går köpcentrumet på sparlåga, säger Sjöholm och fortsätter:

– Hyresgästerna imponerar dock stort med sitt goda mod och starka vilja att ta sig igenom detta, de ska ha all heder för sin kämparglöd! Det är flera butiker som planerar om, finslipar och förbereder sig för att vara den bästa butiken när det vänder.

Har butiker fått permittera/varsla?

– Det varierar bland våra hyresgäster hur de hanterar den kraftiga nedgången i handeln. Många har valt att korttidspermittera personal och somliga har tvingats varsla.

Finns det någon/några som till och med fått stänga igen?

– Många har anpassat sina öppettider för att kunna möta korttidspermitteringar och hålla kostnader nere. Det gör att vi har en del avvikande öppettider på köpcentrumet. Vi försöker informera våra kunder så gott det går genom att hänvisa till vår hemsida som hela tiden är uppdaterad, säger han och fortsätter:

– Det finns några hyresgäster som valt att stänga sin verksamhet tills vidare på kort sikt för att spara kostnader. Jag upplever dock att de är redo att köra igång när kundströmmen återvänder.

Andra center inom koncernen, som inte gränsar till Norge, går bättre och därför försöker man nu omfördela.

– Vi jobbar med att få varor till andra center, vi kikar över det eftersom vi fått mycket svinn. Inöver Sverige är det betydligt bättre och i Norge är centren på väg upp igen efter låg omsättning. Nu börjar butikerna öppna igen och fler butiker ökar sin omsättning. Matbutikerna och Vinmonopolet, Systembolaget, går riktigt bra i Norge, säger säkerhetschef Ola Stavnsborg.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterCoronavirusetNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.