Hoppa till huvudinnehållet

Omöjligt för hemlösa att isolera sig: "Väldigt utsatta"

Publicerad:
Personalen på Värme och vila är så noga det bara går med hygienen, men hur de skulle göra om en nattgäst skulle uppvisa sjukdomssymptom vet de inte i nuläget.
Personalen på Värme och vila är så noga det bara går med hygienen, men hur de skulle göra om en nattgäst skulle uppvisa sjukdomssymptom vet de inte i nuläget. Foto: Ingrid Ramberg

Att hålla sig hemma när man har symptom är en av de allra viktigaste principerna för att undvika smittspridning av coronaviruset. Men hur gör de som inte har något hem?

Maria Eriksson på härbärget Värme och vila vittnar om en stor oro bland stadens hemlösa.

Värme och vila har öppet som vanligt, men trycket har minskat de senaste veckorna. Av de åtta sovplatserna har mellan fyra och fem varit upptagna om nätterna.

– Det kan bero på att det är ljusare kvällar och inte så roligt att gå in tidigt, säger Maria Eriksson och förklarar att man måste komma in senast sju på kvällen om man ska sova kvar.

Man vidtar noggranna hygienåtgärder för att minska risken för smitta i lokalerna. Gästerna möts upp på trappan där deras händer spritas, sedan spritas de ytterligare en gång efter att ha hängt av sig sina ytterkläder.

– Och så går vi runt och sprejar med ytdesinfektion, vi har en sprejflaska med oss mest hela tiden. Sen uppmanar vi alla att vara noga med handhygienen, både personal och gäster.

Rädslan svårast

Många av de hemlösa som regelbundet kommer till Värme och vila tillhör riskgrupper, förklarar Maria Eriksson. Flera har diabetes, högt blodtryck, astma eller andra sjukdomar. Så länge de är friska är de förstås välkomna till härbärget, där man gör vad man kan för att hålla god hygien, men frågan är vad de ska ta sig till om de blir sjuka.

Bara de riktigt allvarligt sjuka blir inlagda på sjukhus. De som har lindrigare symptom får rådet att isolera sig hemma tills man är symptomfri och ytterligare ett par dagar efter det.

Maria Eriksson berättar att hon och hennes kollegor märkt av en oro bland gruppen hemlösa. "Stanna hemma" är helt enkelt omöjligt när man saknar ett hem.

– Det jag skulle önska är en plan för de som eventuellt blir sjuka, en trygghet att utnyttja i och med att de är så oroliga och rädda för det scenariot. Får de inte komma till oss, vart ska de då gå?

– Det är rädslan som är svårast att hantera, och vi har inga svar att ge. Men de här rädslorna måste ju vara fruktansvärda när man inte har en dörr att stänga bakom sig, fortsätter Maria Eriksson.

Finns ingen plan än

Än har det inte hänt att man har behövt neka en gäst i dörren på grund av att hen uppvisar sjukdomssymptom. Men det skulle kunna bli så, för det går inte att isolera sig på Värme och vila, enligt Maria Eriksson.

– Har vi fullt sover de två och två, nu när de är så få delar vi isär så gott det går. Men vi har ett vardagsrum där alla sitter och ser på tv, och ett köksbord där alla sitter och äter.

Eva-Lotta Lindskog är chef för socialförvaltningen. Hon säger att hon har full förståelse för de hemlösas oro och är medveten om problematiken. Hon och hennes kollegor har diskuterat möjliga lösningar för de hemlösa om de blir sjuka. Utgångspunkten nu är att de med mildare förkylningssymptom ska kunna vara på Värme och vila ändå. I så fall kan det bli aktuellt att se över möjligheterna att även ha härbärget öppet på dagtid, enligt Eva-Lotta Lindskog.

Men då är de inte isolerade?

– Det är man inte på ett äldreboende heller, men är de konstaterat smittade får man fundera på var de skulle isoleras. Det har vi ingen lösning på idag. Vi har resonerat kring några olika alternativ, vi har ingen klar plan än men vi försöker att hitta lösningar. Vi måste naturligtvis planera för den här gruppen också, svarar Eva-Lotta Lindskog.

Större smittorisk

Social distansering i allmänhet är inte heller lika lätt i praktiken för gruppen hemlösa. Om dagarna umgås många i större grupper. En del utomhus, andra hemma hos någon i gruppen som har ett hem. Skulle någon av dem drabbas av corona är risken stor att andra i samma gäng också skulle smittas.

– Skulle de inte gå till oss så går de ju hem till någon annan. Där finns det folk, kanske mycket folk. De är ju väldigt utsatta, det är de. Det är jobbigt nog att vara isolerad i ett hem, vad är det inte då för de som inte har något hem, säger Maria Eriksson.

Värme och vila har fyra anställda och har tidigare haft fyra till fem volontärer som får verksamheten att gå runt. Nu, när man ska stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, har behovet av volontärer ökat. Det hjälpte kommunen till att lösa genom e-tjänsten där kommuninvånare frivilligt kan anmäla sig för att hjälpa riskgrupper på olika sätt.

– Vi har lyckats få ihop några till som kan ställa upp med kort varsel om vi som är i verksamheten blir sjuka. Nu har vi kanske åtta volontärer. Vi hoppas att de som kommer in även blir kvar över tid, för vi är alltid sårbara men ännu mer sårbara just nu, säger Maria Eriksson.

Artikeltaggar

CoronavirusetHemlösKristinehamnNyheterVärme och vila

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.