Hoppa till huvudinnehållet

"Känns tryggt" på uteserveringen enligt gästerna

Publicerad:
Maria Rickman från Karlstad och Jonathan Lindstrand från Lidköping njöt av solen på Bishops arms uteservering, med behörigt avstånd till andra gäster.
Maria Rickman från Karlstad och Jonathan Lindstrand från Lidköping njöt av solen på Bishops arms uteservering, med behörigt avstånd till andra gäster. Foto: Lisa Olaison

Onödiga resor ska undvikas, vilket gör att fler än vanligt kanske gör ett besök på en uteservering i påsk.

Men det kan bli påhälsning av polisen om inte avstånden mellan gästerna är tillräckligt stora.

Tidigare i veckan rekommenderade Folkhälsomyndigheten kommunerna att börja kontrollera om reglerna på restauranger och andra uteställen efterföljs, så som att undvika trängsel, avstånd mellan gästerna och ingen barservering.

Tidigare i veckan fick också regeringen befogenhet att stänga verksamheter med hänvisning till smittskyddet.

– Och så kan det bli, sa statsminister Stefan Löfven i Sveriges Radios nyhetsprogram Studio Ett.

Kenneth Johannesson, vakthavande befäl och presstalesman för polisen i region Bergslagen där Värmland ingår, tror att det kan bli aktuellt med kontroller under påskhelgen.

Fast det kommer att ske med fingertoppskänsla.

– Vi ska inte skapa mer oro utan får kommunicera med krogägaren till att börja med. Ordningsvakterna är vår förlängda arm och vi hoppas kunna hantera det här utan att skapa tumult och genom att övertyga de som är på krogen att ta eget ansvar. Vi har också stor hjälp av kommunerna som gör tillsyn.

Glest möblerat

Lokalt i Karlstad så säger Bjarne Andersson, stationsbefäl vid polisen, såhär om rekommendationerna:

– De verkar efterlevas och krögarna verkar ta det på allvar, säger han och tillägger att när alkoholhalten stiger, så minskar folks omdöme.

En av Karlstads populäraste uteserveringar är den på Bishops arms vid Stadshotellet. Den öppnade för säsongen i tisdags.

– Det har funkat bra. Vi upplever det som att alla tar sitt ansvar, säger hotelldirektören Anna Björkenstam Wedberg.

Än så länge har man bara byggt ena halvan av uteserveringen, vilken man också möblerat glest.

– Borden står med minst en armlängds avstånd och ståborden som vi brukar ha har vi inte plockat fram.

Att polisen kan komma att utföra kontroller på serveringar under helgen tycker Anna Björkenstam Wedberg är ”jättebra”.

– Men vi ska alla dra vårt strå för att det ska bli bra. Vi vill såklart ha öppet, och då får man anpassa sig efter rekommendationerna.

"Känns tryggt"

Två av gästerna på uteserveringen under långfredagens eftermiddag var Maria Rickman från Karlstad och Jonathan Lindstrand från Lidköping.

– Det känns tryggt att sitta på den här uteserveringen, det är stora avstånd mellan borden och det känns som att de tar ansvar genom att inte ha för mycket folk på samma gång, säger Maria som har många vänner som arbetar i krogbranschen.

– Jag har nog aldrig beställt så mycket take away-mat som nu, man vill ju att alla ska få behålla jobbet.

Hon får medhåll av Jonathan som tycker att avståndet mellan folk på den aktuella uteserveringen är bättre än, exempelvis, i en matbutik.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergBishops ArmsBjarne AnderssonCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKenneth JohannessonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.