Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandstrafik stöttar ambulanssjukvården

Publicerad:
Foto: Joachim Lagercrantz

Värmlandstrafik har beslutat att låta sina servicetrafikfordon stötta ambulansverksamheten i Värmland så att patienter med luftvägssymtom kan ta sig till vården utan att smitta medresenärer.

– Vi vill så långt det är möjligt skydda de äldre och sköra samt förare från smitta. På detta sätt kan också ambulansen prioritera transporter med vårdbehov under resan, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef i Region Värmland kollektivtrafik och Christer Lagerberg, tf chef ambulanssjukvården i Region Värmland.

Transporterna har redan startat och kommer att pågå så länge behovet finns.

Totalt finns sex fordon stationerade i länet – tre i Karlstad, ett i Arvika, ett i Torsby och ett i Kristinehamn. De ordinarie servicetrafikförarna har alla anmält sig frivilligt för vid behov köra Coronasmittade patienter till vården.

Syftet med insatsen är att skapa säkra transporter av patienter med luftvägssymtom. Servicetrafiken separeras redan vid beställningen; med eller utan luftvägssymtom.

– Det innebär att ingen med luftvägssymtom bokas in tillsammans med andra resenärer i den ordinarie servicetrafiken via vår trafikcentral. De kunderna bokas in på de specialanpassade fordonen. Det skapar en tryggare miljö för alla, säger Anders Wahlén.

Alla förare som kör servicetrafikens fordon inom ambulanssjukvården har fått en särskild hygienutbildning och samtliga förare har tillgång till skyddsutrustning enligt Smittskydd Värmlands och Ambulanssjukvårdens rutiner.

Artikeltaggar

Christer LagerbergCoronavirusetNyheterVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.