Hoppa till huvudinnehållet

Ökat utbud och sjunkande bostadspriser under coronakrisen

Publicerad:
Priserna faller samtidigt som utbudet på bostadsmarknaden ökar.
Priserna faller samtidigt som utbudet på bostadsmarknaden ökar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Priserna på bostadsrätter och villor faller i Värmland. Samtidigt flaggar mäklarna för en stabil marknad. Men framtiden är oviss på grund av coronaviruset.

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att den uppåtgående pristrenden har mattats av. Nationellt har priserna ökat något, men i Värmland vänder de svagt nedåt. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit med tre procent och villapriserna med en halv procent i länet.

– Det är ingen större dramatik. Det finns fortfarande en stor efterfrågan, säger Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån i Karlstadområdet.

Antalet sålda bostadsrätter minskade rejält i landet under slutet av mars. Samtidigt ökar utbudet på flera håll – bland annat i Värmland. De som redan köpt eller planerat att sälja under våren har velat komma ut snabbt på marknaden.

– Våren är generellt en bra tid att sälja på. Vi har mycket folk på visningarna och hade en bra och stabil försäljning av både villor och lägenheter under mars. Priset på bostadsrätter i Karlstad gick ner marginellt, säger Oscar Carlson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad.

Oscar Carlson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Oscar Carlson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

"Bra läge för köpare"

I Kristinehamn har bostadsrättspriserna sjunkit med nästan 20 procent hittills i år. På Hammarö har de minskat med närmare 15 procent. Men de siffrorna går ännu inte att dra några växlar på, menar mäklarna.

– Kristinehamn och Hammarö är de enda två kommunerna i länet, utöver Karlstad, där det skett tillräckligt många affärer för att vi ska kunna ha statistik. Procentuellt kan det svänga mer på de orter där prisbilden är lägre, säger Oscar Carlson.

– Prisförändringarna syns snabbare på en liten marknad, bekräftar Kristoffer Kullberg på Fastighetsbyrån i Karlstadområdet. Det har byggts mycket nytt på Hammarö. Utbudet har ökat och breddats och det finns mer att välja på. Det är ett bra läge för köpare.

Kristoffer Kullberg är fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Karlstadområdet. Arkivbild.
Kristoffer Kullberg är fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Karlstadområdet. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Kraftig uppgång

På villamarknaden har priserna ökat med närmare tre procent i Värmland det senaste året. I Karlstad och på Hammarö är det enligt Oscar Carlson en väldigt stark efterfrågan.

– Det har gått lite fram och tillbaka sedan 2018, men där har marknaden kommit tillbaka rejält. Folk är trygga kring räntor framöver, säger han.

Även Fastighetsbyrån har märkt av den kraftiga uppgången.

– I Karlstad har utbudet varit lågt och då går priserna upp, säger Kristoffer Kullberg.

Märker ni av någon coronaeffekt?

– Vi har framför allt ett annat arbetssätt. Vi förlänger våra visningar och har mindre grupper. Vi erbjuder digitala visningar och möten och är noga med att säga till folk att de inte ska komma om de är sjuka. På visningarna är kanske inte flanörerna med i samma utsträckning. Det är mer köpklara kunder som kommer. Vi vill bidra till att folk ska kunna fortsätta nå sina drömmar, men vill samtidigt ha en stabilitet i coronakrisen.

Kristoffer Kullberg tipsar om att kontrollera och stämma av de ekonomiska förutsättningarna lite extra innan en bostadsaffär i nuläget.

– Det kan vara så att man ska sälja först och köpa sen om man är i en utsatt position på grund av permitteringar och varsel exempelvis. Ännu fler affärer sker innan bostäderna hamnar på Hemnet nu också. Så som köpare behöver du ha koll på mer än Hemnet, säger han.

Mäklarbyråerna har fått hitta fler sätt att hålla i visningar under coronapandemin. Nu blir det fler privatvisningar och digitala rundvandringar via Facetime.
Mäklarbyråerna har fått hitta fler sätt att hålla i visningar under coronapandemin. Nu blir det fler privatvisningar och digitala rundvandringar via Facetime. Foto: Linn Malmén

"Ingen risk för prisras"

Hur coronaviruset kommer påverka bostadsmarknaden framöver beror mycket på hur lång och djup den ekonomiska krisen blir och hur många som kommer förlora jobben. På Fastighetsbyrån spår man att antalet affärer i landet kommer gå ner framöver om fler väljer att avvakta med att byta bostad tills situationen stabiliserats. Då kan vi få se en prisjustering nedåt.

– Men jag ser inga risker för prisras, säger Kristoffer Kullberg. Bostad köper man på lång sikt. Korta svängningar kan hända. Och går vi in i en depression kan det påverka priserna. Men vi har en låg räntenivå och om alternativet är att hyra så kan det vara billigare att äga sitt boende. Så länge alternativet är dyrare så finns det en marknad.

Bostadsmarknaden bromsar in

På fritidshusmarknaden har man ännu inte kunnat se någon påverkan då säsongen inte kommit igång ordentligt.

– Det blir jätteintressant att se hur den prisutvecklingen kommer vara. Många är kanske hemma i sommar och satsar på fritidshus, eller så är det det folk gör avkall på om det blir tuffare tider, säger Oscar Carlson.

Prisutveckling villor och bostadsrätter
Bostadsrätter3 mån (jan-mars 2020)12 mån (jan-mars 2020 jämfört med jan-mars 2019)Medelpris (kr/m2)
Sverige+ 1,9 %+ 7,4 %41 100
Värmland- 3,1 %+ 8,0 %18 800
Karlstad- 0,2 %+ 11,3 %25 300
Hammarö - 14,7 % - 10,4 %13 800
Kristinehamn - 19,8 % F4 700
Villor3 mån (jan-mars 2020)12 mån (jan-mars 2020 jämfört med jan-mars 2019)Medelpris (kr)
Sverige+ 1,6 %+ 5,7 %3 300 000
Värmland- 0,5 %+ 2,8 %1 890 000
Karlstad- 0,2 %+ 11,5 %3 350 000
Hammarö+ 1,0 %+12,9 %3 850 000
Kristinehamn- 0,5 %F1 430 000
Övriga värmländska kommuner hade för få försäljningar (F = mindre än 25 försäljningar under någon av jämförelseperioderna) för att prisutvecklingen ska kunna redovisas.

Artikeltaggar

BostadsrätterCoronavirusetFastighetsbyrån ABFritidshusHammaröHammarö kommunHemnetHus och hemKarlstadKarlstads kommunKristinehamnKristinehamns kommunKristoffer KullbergLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMäklareMäklarstatistikOscar CarlsonSvensk MäklarstatistikSverigeThobias GreenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.