Hoppa till huvudinnehållet

Norske stjärnan klar för Färjestad – nobbade KHL

Publicerad:
Henrik Haukeland återvänder till svensk hockey.
Henrik Haukeland återvänder till svensk hockey. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu har FBK även presenterat Henrik Haukeland.

Målvakten kommer närmast från två säsonger i den finska ligan – och på vägen till Karlstad nobbade han flera anbud från bland annat KHL.

– Färjestad är en klubb med höga ambitioner och jag vill spela i ett vinnande lag, säger han.

Norske landslagskeepern Henrik Haukeland kommer in som ersättare för Markus Svensson.

Förra säsongen spenderade 25-åringen i finska KooKoo där han noterades för 91,7 i räddningsprocent – och vaktade buren i 50 (!) av lagets 59 matcher.

– Jag har alltid gillat att spela många matcher och trivs med det. Ju fler matcher jag spelar desto bättre tycker jag att jag spelar, säger Haukeland.

Att han ska ta ett lika fast grepp om förstaspaden i FBK räknar han dock inte med.

– Alla målvakter vill såklart spela hela tiden men det kommer givetvis inte hända. Jag vet att Arvid Holm är väldigt duktig så det kommer bli tuff konkurrens och det ser jag fram emot.

Haukeland valde utmaningen i Färjestad framför flera anbud från ryska KHL.

– Jag hade väl tre, fyra stycken konkreta förslag därifrån och det är klart att det var intressant men inget kändes helt rätt. När FBK kom in i bilden kändes det riktigt bra från början. Det är en klubb med höga ambitioner och jag vill spela i ett vinnande lag.

Henrik Haukeland efter att ha besegrat Tyskland med 5-4 etter straffar under ishockey-VM 2018.
Henrik Haukeland efter att ha besegrat Tyskland med 5-4 etter straffar under ishockey-VM 2018. Foto: Tore Meek

Innan sejouren i Finland lirade Haukeland i bland annat Leksand och Timrå – två lag som han varit med och spelat upp i SHL.

– Jag har egentligen blivit bättre på allt sedan dess. Jag har gått en bra skola under min tid i Finland och utvecklats väldigt mycket. I TPS hade jag Fredrik Norrena som målvaktstränare och i KooKoo hade jag Kari Lehtonen (även coach i finska landslaget).

Henrik Haukeland snackade med Lucas Ekeståhl Jonsson (lagkamrater i TPS) och flera av sina landsmän, däribland Lars Haugen, innan han kritade på för Färjestad.

– Alla har bara pratat gott om både klubben och staden så det känns väldigt positivt. Det gör att jag känner mig trygg med mitt val.

Stor utvecklingspotential

Kontraktet är på två år och målvaktstränaren Maciej "Masken" Szwoch är mycket nöjd över rekryteringen.

– Det känns jättespännande. Han är 25 år ung men har redan samlat på sig väldigt mycket erfarenhet av svåra lägen. För vi pratar trots allt om en kille som varit med och tagit upp två lag till SHL, spelat kvalserier och allt vad det innebär. Samtidigt upplever vi att det finns en oerhörd utvecklingspotential. Vi tror att det finns fler steg att ta och vi är jätteglada att han kommer hit för att försöka ta de stegen hos oss, säger "Masken".

Han berättar att FBK har följt Henrik Haukeland under många år.

– Jag har en lista på kanske 30 namn som jag följer kontinuerligt och det är klart att Henrik är en av de som jag följt extra noga.

Henrik Haukeland blev utsedd till allsvenskans bäste målvakt när han var med och tog upp Timrå till SHL säsongen 2017-2018.
Henrik Haukeland blev utsedd till allsvenskans bäste målvakt när han var med och tog upp Timrå till SHL säsongen 2017-2018. Foto: Therese Ny / TT

Vad är det som sticker ut hos Haukeland?

– Dels att han har ett starkt tävlingspsyke, dels att han är en lugn och trygg person. I tillägg till det är det en väldigt atletisk kille som fått lära sig mycket om "ytterlägesspelet" i Finland. Det jag hoppas kunna hjälpa honom med är att paketera den produkten till en starkare gameplan. Jag kan uppleva att han blivit lite väl aggressiv i vissa situationer.

Henrik Haukeland är FBK:s andra målvaktsvärvning på lika många dagar.

Under onsdagen blev det nämligen klart att Jesper Eliasson ansluter från Timrå och med Arvid Holm redan i truppen så är keepersidan spikad.

– Jag är superglad och superexalterad över vår målvaktsuppsättning. Det är tre unga, spännande killar som är på väg framåt i sina karriärer och ingen av dem är färdiga i sin utveckling. Vi är jätteglada och tacksamma över att få jobba med dem.

Noterbart är att Jesper Eliasson kommer att lånas ut till en allsvensk klubb. Vilken det blir är i nuläget oklart.

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrHenrik HaukelandIshockeyMarkus Svensson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.