• idag
  26 sep
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Weimers: Svaghet med att arbeta på distans

Signerat | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När den demokratiska granskningen av EU-kommissionen och debatten om lagstiftningsförslag stannar av hamnar makten hos de permanent anställda EU-tjänstemännen i Bryssel och de kommissionärer som inte utsetts i allmänna val, skriver Charlie Weimers.
Foto: Helena Karlsson

Direkt från Europaparlamentet

Den demokratiska haken var att endast ledamöter på plats i Bryssel, framför allt belgare, holländare och fransmän, hade möjlighet att delta i debatten, skriver Charlie Weimers.

Några läsare kanske minns när dåvarande miljöminister och Hammaröbon Margot Wallström (S) flyttade sitt departement till Karlstad för att kunna spendera mer tid med sina barn. När jag förra året valdes till Europaparlamentariker gjorde jag mig dock inga illusioner om att kunna upprepa bedriften.

Men för ett par veckor sedan hände det. En liten del av Europaparlamentet flyttade till Hammarö. Eftersom större delen av Europa infört karantän fick reglerna snabbt göras om för att samtliga ledamöter skulle kunna delta omröstningen om det krispaket som EU tagit fram i kölvattnet av coronaviruset. Rent konkret fick vi skriva ut och scanna röstlistor som sedan skickades till Bryssel.

Den demokratiska haken var att endast ledamöter på plats i Bryssel, framför allt belgare, holländare och fransmän, hade möjlighet att delta i debatten. För egen del hade jag gärna framfört det djupt olämpliga i att EU skickar skattepengar till Turkiet samtidigt som landet bedriver hybridkrigföring mot EU vid den grekiska gränsen. Istället fick jag och andra ledamöter ute i Europa skicka in en så kallad röstförklaring.

Förrförra veckan deltog jag i mitt första utskottssammanträde sedan nedstängningen. Temat för dagen var situationen vid den grekisk-turkiska gränsen och en av talarna var därför den svenska kommissionären och tidigare S-ministern Ylva Johansson. Det var ett på flera sätt spännande sammanträde. Jag hade förberett frågor om den illegala migrationen till Europa men visste inte om formatet med videokonferens skulle möjliggöra frågor från oss ledamöter. Än mer spännande var om sex månader gamla Dorotea skulle hålla sig lugn under två timmars videosammanträde. Dottern visade sig vara en disciplinerad mötesdeltagare men vad hjälpte det när inga frågeställningar tilläts?

Att corona skyndar på den tekniska utvecklingen till förmån för distansarbete och videokonferenser råder det ingen tvekan om. Men exemplet Europaparlamentet visar att det också finns en baksida. När den demokratiska granskningen av EU-kommissionen och debatten om lagstiftningsförslag stannar av hamnar makten hos de permanent anställda EU-tjänstemännen i Bryssel och de kommissionärer som inte utsetts i allmänna val. Digital teknik kan inte till fullo ersätta fysisk närvaro.

För många av oss småbarnsföräldrar som spenderar mycket tid hemifrån har corona givit oanade möjligheter för tid med barnen. Ibland kan det vara påfrestande. Fyraåringar tar sällan hänsyn till kollegor eller deadlines. Men att faktiskt kunna ersätta en tom lägenhet i Bryssel respektive avskalat hotellrum i Strasbourg med att läsa Sune för barnen eller att spela ”Vem där?” med dem är ovärderligt.

Slutligen går mina tankar till alla som drabbats av corona och dess följdverkningar. Sorg över bortgångna anhöriga och oro över hushållsekonomin präglar idag många hem. Min förhoppning är att vi kan stå eniga i vägen framåt för Sverige, och att vi låter ansvarsutkrävandet över den bristande beredskapen anstå tills den krisen är över.

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.