Hoppa till huvudinnehållet

SD-kritik: Dålig insyn i kommunens ärenden

Publicerad:
Sverigedemokraterna i Torsby kommun, här gruppledaren Susanne Sätterlund, Torbjörn Olsson och John-Olof Ryberg. Foto: Morgan Bäckvall

Har Torsby kommun brutit mot lagen om offentlig upphandling? Det hävdar Sverigedemokraterna i Torsby, som nu begär en laglighetsprövning hos förvaltningsrätten i Karlstad. Men: nu får oppositionen bättre insyn i kommande ärenden.

Kommunfullmäktige i Torsby återremitterade i december förslaget om samverkan med Riksbyggen om att bygga en nytt särskilt boende i Torsby. Ärendet togs upp av kommunstyrelsen på nytt i februari och lade till en punkt där förslaget till samverkan ska förutsätta att socialnämndens utredning kring särskilda boenden visar behov av nybyggnation med möjlighet till utbyggnad i Torsby tätort. Det reviderade förslaget klubbades igenom på kommunfullmäktige i februari.

Har Torsby kommun brutit mot lagen om offentlig upphandling? Den frågan ställer nu Sverigedemokraterna till förvaltningsrätten.

”Ingen annan än Riksbyggen har fått lämna intresseanmälan, vad vi vet”, skriver Sverigedemokraterna.

– Vi har fått leta bakåt i tiden och vi har ställt frågor och lämnat interpellationer för att få klarhet – men vi får inga svar, säger Susanne Sätterlund (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Torsby kommun.

– Vi kände att vi får testa vissa saker mot förvaltningsrätten istället och se om det har gått rätt till. För vi vet ju inte, menar Susanne Sätterlund.

– Den springande punkten är dålig information. Vi får saker framlagda på bordet och så tycker majoriteten att vi ska säga ja till det, men då väljer vi att reservera oss istället, säger Susanne Sätterlund och tillägger:

– Visst, vi får handlingar. Men det står ju ”Förslag till beslut”. Så som var fallet med Riksbyggen-ärendet.

Beslut om insyn

När kommunstyrelsen hade sitt sammanträde i måndags ställde Torbjörn Olsson (SD) frågan om insyn. Beslutet blev att oppositionspartierna får ha en representant eller en ersättare med en gång i månaden.

– Förhoppningsvis följer övriga nämnder med efter kommunstyrelsens beslut, säger Susanne Sätterlund.

– När det sker överprövningar till förvaltningsrätten så lämnar vi inget yttrande från kommunen annat än på formella frågor från förvaltningsrätten. Från politiken lämnar vi inga kommentarer förrän förvaltningsrätten kommit med sitt yttrande, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenNyheterPolitikRiksbyggenSusanne Sätterlund (SD)SverigedemokraternaTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.