Hoppa till huvudinnehållet

Moskébygget nära att stoppas

Publicerad:
I onsdags blev det klart att Islamiska kulturföreningen får hyra mark av kommunen för att bygga en moské på Rud. På bilden Fittja moské i södra Stockholm.
I onsdags blev det klart att Islamiska kulturföreningen får hyra mark av kommunen för att bygga en moské på Rud. På bilden Fittja moské i södra Stockholm. Foto: Leo Sellén

Beslutet är fattat. Islamiska kulturföreningen får hyra mark av kommunen för att bygga en moské på Rud.

Men det var nära att bygget hade stoppats.

När kommunfullmäktige för ett par år sedan beslutade om detaljplanen, som skapat förutsättningarna för bygget av en moské mellan Nobelgymnasiet och Ruds kyrkogård, röstade M, KD och SD nej.

Splittrad

Den blågröna minoriteten, som styr kommunen, är splittrad. L och MP röstade ja.

När teknik- och fastighetsnämnden i onsdags beslutade om markanvisningsavtalet för tomten som föreningen ska hyra av kommunen, var det nära att bli ett nej.

Nu anslöt sig L - som tidigare sagt ja - till partierna som säger nej.

– Vi säger inte nej till ett moskébygge, hävdar Magnus Tuneld (L).

Oro

– Vi säger nej till att det inte finns något krav på att föreningen redovisar hur bygget ska finansieras. Det finns en oro, både bland allmänhet och hos en del muslimska grupper, om att pengarna kommer från Qatar och vilken påverkan det kommer att få.

Efter en votering godkändes markanvisningsavtalet med sex röster mot fem. C, S, MP och V röstade ja. M, SD, KD och L sa nej.

– Jag visste ju att avtalet skulle gå igenom ändå. Att jag röstade nej var en personlig markering, säger Magnus Tuneld.

Nu återstår bara ett bygglov innan föreningen kan börja bygga.

Utgick

Stadsbyggnadsnämnden skulle ha tagit beslut om Islamiska kulturföreningens bygglovsansökan i onsdags. Men ärendet utgick.

– Av två anledningar, säger nämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

– Det var första gången vi skulle ha ett digitalt möte i nämnden. Jag ville se att det fungerade.

– Sedan är det här en fråga som det varit väldigt mycket diskussioner och åsikter om. Både bland allmänheten och partierna. Då tycker jag att de som säger ja ska göra det när vi sitter i ett vanligt sammanträdesrum.

– Vi måst ta ett beslut ganska snart. Helst före sommaren. Även om vi på grund av coronan ändå kanske måste göra det digitalt, säger Erik Nilsson.

Artikeltaggar

KarlstadMoskéerNyheterStadsbyggnadsnämndenTeknik- och fastighetsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.