Hyresgästföreningen söker "Goda grannar"

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hyresgästföreningen söker volontärer till projektet "Goda grannar".
Foto: Helena Landstedt/TT
Hallå där Patrik Wahlund, medlemsrekryterare på Hyresgästföreningen i Karlstad, som nu i coronatider söker volontärer till projektet "Goda grannar".

Vad är "Goda grannar"?

– För att göra en lång historia kort så har hela organisationen ställt om nu i coronatider. Jag är vanligtvis medlemsrekryterare och ute mycket bland folk, men när jag nu inte kan ha fysisk kontakt så sitter jag och ringer runt till våra förtroendevalda och frågar om man vill bli volontär. Så "Goda grannar" är ett initiativ där vi kan organisera hyresgästerna att hjälpa varandra.

Vad ska volontärerna göra?

– De ska hjälpa människor i riskgrupper, de som är 70 plus eller av andra anledningar inte kan eller bör gå ut. Kanske hjälpa till att handla, gå ut med hunden och hämta mediciner utan att man behöver ha fysisk kontakt. Många kanske bara vill bli uppringda och ha en social stund på det sättet.

Är det svårt att få folk att ställa upp som volontärer?

– Nej, det är helt otroligt vad folk vill hjälpa till i åldrarna 60 och neråt. Vi har haft jättebra samtal och det är väldigt kul. Det är till exempel ingen som har frågat om milersättning för att använda egen bil för det här.

Hur länge kör ni på med det här?

– Skörden av det här kommer vi att se redan den här veckan när vi börjar synka de som bor nära varandra. Så nu är vi på gång och kör på så länge vi kan eftersom ingen vet hur länge det här kan hålla på. Här handlar det om att vara engagerad och hjälpa folk.

Patrik Wahlund.
Foto: Privat
Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.