• idag
  20 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur vi väljer att agera den närmaste tiden formar vår framtid

Debatt | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vi uppmanas avstå från den där påskresan som vi har sett så mycket fram emot. Människor i riskgrupper uppmanas hålla sig hemma, inte minst de äldre, skriver Georg Andrén och Sören Dalevi.

Coronaviruset har drabbat vårt samhälle på ett exceptionellt sätt. Det har lett till ett läge som är allvarligt och väldigt ovisst. Många människor är rädda. Vi talar dessutom om flera kriser samtidigt, och vi talar om kriser som är intimt sammanflätade i varandra. Dels är det spridningen av coronaviruset och den fara som vissa grupper i samhället utsetts för. Dels är det de ekonomiska konsekvenserna för människor som förlorar sina jobb och företagare som ser sina företag gå under som en följd av åtgärderna för att hindra smittspridningen.

Slutligen talar vi om de sociala konsekvenserna av förlorade inkomster, ensamhet, oro och begränsningarna i hur vi kan umgås och ta hand om varandra. Även ensamhet dödar, det visste vi i vårt samhälle redan innan coronakrisen.

Georg Andrén, landshövding i Värmland.
Foto: Lisa Olaison

En sak är dock säker – vårt samhälle kommer att ta sig igenom det här. Det finns en framtid bortom corona. Vi vet inte hur den framtiden ser ut, men vi vet att hur vi agerar nu kommer att forma den. Det kommer till stor del bero på hur vi alla hjälps åt och tar vårt personliga ansvar.

Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift.
Foto: Lena Richardson

Nu prövas vår samhällsmodell, den som vi byggt upp under lång tid och som bygger på förtroende, ansvarstagande och tydliga roller mellan sakkunskap och politiskt beslutsfattande. Riksdag och regering har valt att hålla fast vid denna modell, politiska beslut i coronahanteringen bygger på de rekommendationer som kommer från de myndigheter som besitter särskild kompetens och mandat.

De politiska besluten bygger också på att vi som enskilda medborgare agerar ansvarsfullt, att vi tar råden på allra största allvar och ger vårt bidrag till att visa varandra omsorg och hejdar smittspridningen. Det är här det blir tufft på individnivå. För Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller ju även just mig. Att inte resa i onödan betyder att inte heller just jag får träffa barn, syskon, föräldrar, äldre släktingar.

Vi förväntas avstå från att besöka nära och kära. Vi uppmanas avstå från den där påskresan som vi har sett så mycket fram emot. Människor i riskgrupper uppmanas hålla sig hemma, inte minst de äldre. Det drabbar dig, det drabbar mig, det drabbar oss alla. Det är stora uppoffringar som förväntas av oss, men de är helt nödvändiga för att vi ska ta oss igenom denna kris på bästa sätt.

De värmländske poeten Ismael Ataria skrev på Facebook:

"Vi har fått gåvan av frihet

att själva följa vårt förnuft

vår empati och solidaritet

Respektera den gåvan

Du måste våga offra något

för att skeppet

Det som håller oss över

det krängande havet

Ska kunna bära oss hela vägen hem..."

Hur vi väljer att agera den närmaste tiden, hur vi använder vår frihet, kommer att forma vår gemensamma framtid. Ta hand om varandra.

Georg Andrén

Landshövding i Värmland

Sören Dalevi

Biskop i Karlstads stift

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.