Hoppa till huvudinnehållet

Förbundet ger nytt bidrag till föreningar i coronakrisen

Publicerad:
Värmlandsidrottens chef Thomas Sundenhammar.
Värmlandsidrottens chef Thomas Sundenhammar. Foto: Helena Karlsson

RF-SISU Värmland ger ett nytt bidrag för att föreningar ska kunna fortsätta med idrottsaktiviteter under coronakrisen.

Förbundet drabbas också av pandemin och har beslutat att genomföra det stora årsmötet helt digitalt.

Årsmötet skulle först ha varit den 1 april.

– Där tog vi snabbt beslut att flytta till den 5 maj och nu har vi beslutat om att genomföra det helt digitalt. Det är också en omställning för oss, säger distriktsidrottschefen Thomas Sundenhammar.

Årsmötet är annars ett festligt tillfälle.

– Ja, vi brukar ha firande av stipendiater och såna saker och det får vi också göra i annan form. Nu samlar vi stipendiaterna innan digitala årsmötet och lyfter sen varje stipendiat i våra sociala medier.

RF-SISU Värmland (tidigare Värmlandsidrotten) går ut med att föreningar kan söka stöd och skriver så här på sin hemsida: "Nu kan du söka stöd från RF-SISU Värmland för att anpassa sättet att träna under coronakrisen. Det handlar om utrustning till utomhusträning, kostnader för annorlunda idrottsverksamhet och ändrat anläggningsbehov på grund av stängda hallar."

I Värmland är stödet "Bibehållen verksamhet under tiden för restriktioner med anledning av coronapandemin" fokuserat på barn- och ungdomsidrott.

Stödet är utöver de statliga 500 miljonerna till idrotten.

– Det är pengar vi fördelar av våra medel. Inledningsvis har vi 200 000, men det kan vi öka om det skulle visa sig att behovet är större, säger Sundenhammar.

Många föreningar får ekonomiska problem på grund av coronastoppet, men de aktuella pengarna är inte till för det.

– Vårt stöd är bara för att kunna bibehålla aktiviteterna och hålla igång verksamheten.

De 500 miljonerna hanterar inte Värmlandsförbundet.

– Det gör specialidrottsförbunden. RF och en grupp av tio specialidrottsförbund har arbetat fram riktlinjer och principer för hur det ska fördelas, både till bredd- och elitidrott.

Får ni mycket påstötningar av föreningar som vill ha hjälp?

– Vi försöker göra en kartläggning av vilka insatser kommunerna gjort hittills och planerar att göra. Det här är inte bara nu utan kommer påverka oss lång tid framöver. De föreningar vi får kontakt med nu är de som omedelbart påverkas av att till exempel en cup ställs in och hamnar i ekonomiskt trångmål. Man börjar också märka att det blir svårt med sponsorer, och vissa har märkt minskat medlemsantal.

Det är risk att föreningar går under.

– Ja, och där har vi tryckt på med kommunerna i dialogerna med föreningarna. Jag tror det kommer se olika ut vilket stöd man behöver, hur man blir drabbad. Karlstad kommun tog ett beslut i går (tisdag) att avsätta fem miljoner till närings- och föreningslivet. Sen finns andra initiativ som Fryksdalens sparbank och Westra Wermlands sparbank som avsatt pengar.

Hjälpa äldre

Idrotten öppnar också för att hjälpa till i övriga samhället.

– Vi ingår i en överenskommelse med civilsamhället tillsammans med Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Stadsmissionen. Om kommunerna får det jättetufft med personal kommer vi gå ut med att vi söker ideella krafter i idrottsföreningarna som kan stötta kommunerna i att hjälpa dem med att köpa mat och mediciner till 70-plusarna som är beordrade att hålla sig hemma.

När startar det?

– Det är redan sjösatt. Röda Korset organiserar centralt och kommunerna får vända sig dit när de behöver stöttning och då går vi ut till våra idrottsföreningar att anmäla sig till en koordinator i respektive kommun.

Några har redan startat på eget initiativ,

– Det finns ett jättebra initiativ i Sunne där Sunne IK mobiliserat och har personer som kör ut mediciner och mat. Det görs redan jättebra insatser där ute. Det är kul att se, säger Thomas Sundenhammar.

Artikeltaggar

SportThomas SundenhammarVärmlands idrottsförbundVärmlandsidrotten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.