Hoppa till huvudinnehållet

1 300 kronor extra till alla kommunanställda

Publicerad:
Alla anställda i Åmåls kommun får en påskgåva i form av 300 kronor i presentkort att använda hos lokala butiker och restauranger och dessutom höjs friskvårdsbidraget från 2000 kronor till 3000 kronor tillfälligt i år.
Alla anställda i Åmåls kommun får en påskgåva i form av 300 kronor i presentkort att använda hos lokala butiker och restauranger och dessutom höjs friskvårdsbidraget från 2000 kronor till 3000 kronor tillfälligt i år. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls kommun har beslutat om extra stödpaket för att stimulera det lokala näringslivet. Gymnasieelever från Åmål får lunchkuponger hos lokala restauranger och gästhamnen och ställplatserna för husbilar blir avgiftsfria. Dessutom får alla kommunanställda 300 kronor i extra påskgåva och 1000 kronor i extra friskvårdsbidrag.

Totalt beräknar Åmåls kommun i nuläget med att satsa cirka 5,5 miljoner kronor i stimulanspaketen för att stötta det lokala näringslivet under coronasvårigheterna. Det är pengar som läggs in extra och som kommer att påverka resultatet.

Kommunstyrelsen hade på tisdagen ett extra möte där en rad av de här stimulansåtgärderna låg på bordet. Många av punkterna som skulle beslutas var presenterade för allmänheten sedan tidigare, men några var också nya.

Långa diskussioner

Kommunstyrelsen var långtifrån enig. Såväl Alliansen som Sverigedemokraterna hade invändningar och vill göra på delvis andra sätt. Mötet hade bara en punkt att avhandla, men det tog 2,5 timmar. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stod fast och godkände stimulanspaketet i sin helhet, medan oppositionens företrädare lämnade in reservationer. Några av punkterna kommer dock senare att behöva beslutas av kommunfullmäktige och Åmåls kommunfastigheters styrelse.

– Det är jätteglädjande att vi hade det här snabbinkallade kommunstyrelsemötet. Det visar att vi snabbt kan samla oss och ta beslut om viktiga åtgärder, säger kommunstyrelsens vice ordförande Ewa Arvidsson (S), som ledde mötet.

Som hon ser det är den ekonomiska situationen extraordinär och satsningarna behöver komma snabbt. Det handlar om att stötta näringslivet, förhindra arbetslöshet, men också om att visa uppskattning till kommunens personal, där många nu jobbar ovanligt hårt och gör viktiga insatser.

Elever får lunchkuponger

För att hjälpa lokala restauranger och kaféer kommer Åmålseleverna på Karlbergsgymnasiet som nu studerar hemma, totalt cirka 400 personer, att få lunchkuponger att använda för att köpa hämtmat. Det här beräknas kosta cirka 53000 kronor extra i veckan, plus uppstartskostnader på drygt 10000 kronor. Dessutom kompenseras hemkommunerna för de övriga eleverna för utebliven lunchservering, totalt 31350 kronor i veckan.

Alla kommunanställda får också 1300 kronor extra för att använda lokalt inom kommunen. Det är dels en påskgåva om 300 kronor, med ett presentkort att använda i lokala butiker eller restauranger, dels ett extra friskvårdsbidrag för att stödja ytterligare en ansatt bransch. Under 2020 höjer kommunen friskvårdsbidraget från 2000 kronor till 3000 kronor per anställd, och den extra tusenlappen får enbart användas inom Åmåls kommun.

Den tredje nya stimulansåtgärden gäller besöksnäringen. Avgifterna för uppställning av husbilar och för att lägga till i gästhamnen slopas under 2020. På så vis hoppas majoriteten att fler besökare ska lockas till Åmål och sedan använda sina pengar här, vilket i förlängningen ger lokala arbetstillfällen.

Utesluter inte fler åtgärder

Ewa Arvidsson (S) utesluter inte att Åmåls kommun kommer att behöva skjuta till pengar till ytterligare åtgärder längre fram. Hon säger att 5,5 miljoner kronor är mycket pengar, men i perspektivet att många företag riskerar att gå omkull är det inte mycket.

– Jag är glad att vi har den goda ekonomin som vi ändå har i Åmål så att vi har möjlighet göra det här säger Ewa Arvidsson.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunCoronavirusetEwa ArvidssonNäringslivPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.