Hoppa till huvudinnehållet

Operachefen: "En helt omöjlig situation"

Publicerad:
Operachefen Ole Wiggo Bang har tvingats till svåra beslut på grund av coronapandemin.
Operachefen Ole Wiggo Bang har tvingats till svåra beslut på grund av coronapandemin. Foto: Sofia Röjder

Coronapandemin förstör inte bara vårsäsongen på Wermlandsoperan. Operachefen Ole Wiggo Bang har också tvingats ta beslutet att ställa in höstens planerade operasatsning Eurydike.

– Det är en helt omöjlig situation, säger han till NWT.

Opera- och orkesterchefen avslöjar att han tog sitt beslut redan i förra veckan. Därefter har informationen filtrerats ut internt innan beskedet nu gått ut offentligt.

Budskapet innehåller en del som var ganska väntad, med tanke på coronapandemins utveckling och regelverket för offentliga tillställningar:

– Våren är bara att säga att det för vår del är kört, sammanfattar Ole Wiggo Bang.

Hans tunga beslut omfattar dock också delar som kanske överraskar mera.

– Vi kommer inte att kunna ta upp "Måndag hela veckan" igen och Eurydike flyttas fram ett år, säger han.

"Har inte råd"

Musikalsuccén skulle rent konstnärligt vara relativt enkel att förlänga i höst, men det skulle bli för dyrt:

– Vi har 25-30 kontrakterade utifrån och vi har inte råd att göra en ny period med så många - det går inte att spela in de pengarna. Våra kostnader blir större än vad vi kan få in i intäkter i vår salong.

"Inte stabil nog"

Att operasatsningen ställs in handlar om att det i coronatiderna inte går att göra de förberedelser som krävs. Med restriktioner både för resor och i hur man kan samlas, går det inte att repetera på ett tillräckligt bra sätt.

– Det är en helt omöjlig situation. Jag kan inte garantera en konstnärligt fullvärdig produktion. Situationen nu under våren är inte stabil nog för att kunna sätta den produktion vi vill ha, säger Ole Wiggo Bang.

Nya planer för hösten

Han jobbar just nu för fullt med att få fram något annat, som kan sättas in i höstens repertoar.

– Jag sitter nu med planering för repetitioner i maj-juni och i höst, som kan sättas upp i oktober.

Musikalen Måndag hela veckan släcks nu helt på grund av coronakrisen, och kommer inte att återupptas.
Musikalen Måndag hela veckan släcks nu helt på grund av coronakrisen, och kommer inte att återupptas. Foto: Helena Karlsson

Han har tankar och planer, men vad det kan bli, går han inte in på i dagsläget:

– Nej, det kan jag inte. Det är så komplicerat med rättigheter och sånt, men om två, max tre veckor... då hoppas jag ha det klart och även en ekonomisk översikt.

När det gäller hösten i övrigt tror och hoppas han att skolturnéer och vårdturnéer ska kunna rulla igång igen i september.

65 anställda

Wermlandsoperan har 65 fast anställda. De jobbar nu med det som går att jobba med, när en opera är stängd.

– Orkestern är det stora problemet. Vi har svårt att repetera och vi får inte åka till vård och skola och spela, säger han och berättar om alternativa sätt att nå ut, digitalt och kanske som gårdsmusikanter.

Enligt Ole Wiggo Bang är det inte aktuellt med permitteringar - operan innefattas inte i regelverket för de tillfälliga permitteringar som staten beslutat om.

Han har bekymmer - men låter också relativt hoppfull.

– Jag är i stadiet nu där jag försöker göra en lösning där vi om ett år ska vara i fas igen, med planeringen och teamet. Vi får inrikta oss på vilka konsekvenser det här får och förhoppningsvis komma igång i höst igen någorlunda helskinnade.

Månar om frilansarna

Coronakrisen ställer till det på många sätt för Wermlandsoperan, men operachefen tycker ändå att det är allra värst för frilansarna i kulturbranschen. Många av dem tappade alla sina uppdrag - och därmed sina inkomster - över en natt.

– Det är dem det är riktigt synd om! säger han och lovar att Wermlandsoperan ska ta ansvar för "sina" frilansare.

För Wermlandsoperans framtid är han trots allt optimistisk.

– Jag tror att om ett år har vi tagit oss igenom det här. Då är vi lika starka som innan. Jag är inte nervös för institutionerna. Det är värre med frilansfolket och även inom näringslivet ser man ju hur hela livsverk försvinner.

Wermlandsoperan ställer in allt i vår och stuvar om hösten

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadKonserterLudwig van BeethovenMusikalerNöje/KulturOle Wiggo BangOperaTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.