Ny spelutbildning i Karlstad

Näringsliv
PUBLICERAD:
Till hösten startar en ny YH-utbildning i spelutveckling: Experience designer YH i Värmland.
Det värmländska datorspelsklustret The great journey växlar upp och erbjuder i höst två utbildningar.
– Vi ser ett ökat intresse för spel, säger projektledaren Patrick Standfast.

The great journey, ett värmländskt spelutvecklingscommunity med verksamhet på Innovation park i Karlstad, har som mål en lokal spelutvecklarbransch med flera innovativa spelstudios. Projektets vision är att Värmland ska vara en kreativ hemvist "för narrativa spel med världen som marknad."

Projektet finansieras av Karlstad Innovation park, Lars Wingefors spelkoncern Embracer group, Region Värmland och EU. Utbildningspartners är Changemaker education, Futuregames och Kristinehamns folkhögskola.

– Vi ser ett ökat intresse för spel inte minst under dessa märkliga tider av karantän då behovet av bra spelupplevelser ökar stort. Dataspel är en möjlighet att skapa kreativa och spännande jobb och företag, säger projektledaren Patrick Standfast.

Experience designer

Till hösten startar en ny utbildning: Experience designer YH (yrkeshögskola) i Värmland.

– När världen blir mer digital ökar behovet av bra verktyg. Vi är många som sitter i karantän i dessa dagar och som testat Google Hangouts, Skype, Teams, Discord och andra lösningar. Det är experience designers som gör dessa verktyg enkla och bra att använda.

Patrick Standfast, projektledare för The great journey i Karlstad.
Foto: Jonny Ohlsson/NWT arkiv

– Utbildningen är för dig som vill jobba i en framtidsbransch där Sverige är ett föregångsland med succéer som Minecraft, Candy crush saga, Battlefield, Goat simulator med flera. Branschen har ett stort anställningsbehov och söker särskilt efter tjejer för att skapa morgondagens spel.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.