Möjligt att "gå" på begravning online

Publicerad:
Snart kan det bli möjligt att gå på begravning på internet. Foto: Adina Magnusson/NKP Arkiv

Inom en snar framtid kommer det kanske vara möjligt för kristinehamnarna att "gå" på begravning online.

– Det har legat i rullning en längre tid, men nu blev det mer aktuellt, säger Annika Tolonen som är kontorschef för Fonus i östra Värmland.

På en genomsnittlig begravning i Sverige kommer drygt 20 personer, men det är förstås inte ovanligt att det blir fler än så. I och med corona är det dock inte tillåtet att samla fler än 50 personer samtidigt. Därför har Fonus satt fart på utvecklingen med att sända begravningar live på internet.

– Vi livesänder via minnessidan som den anhöriga har. Det är en länk som ligger uppe och som är live, förklarar Annika Tolonen.

– Du kan ju aldrig jämföra med en vanlig begravning i kyrka eller kapell, men i den bästa av världar är ju det här ett alternativ.

Anhöriga sänder själva

Enligt henne har efterfrågan funnits sedan tidigare. Det är inte helt ovanligt att anhöriga själva filmar begravningen och sänder ut till vänner och familj som inte kan komma. Särskilt i de fall då familjemedlemmarna bor utomlands.

Senast efterfrågades tekniken inför en ceremoni i Karlskoga, då en familjemedlem satt fast i Danmark och därför inte kunde delta.

Fonus har redan genomfört ett antal livesändningar i Stockholm, men exakt när det kommer bli möjligt i Kristinehamn kan Annika Talonen inte svara på. Fonus har lämnat in en ansökan och hoppas på ett positivt svar ganska snart.

Sändningen kan dock inte sparas efter att den sänts, av upphovsrättsliga skäl.

Uppskjutna begravningar

Igelströms begravningsbyrå är lite mer tveksamma. De har inte märkt av behovet i Kristinehamn.

– Men blir det en efterfrågan är det klart att man kan göra det, säger Patrik Igelström.

Vad gäller corona konstaterar de att många skjuter fram begravningarna till ett senare tillfälle, då man kan samlas utan rädsla för smittspridning.

Skulle det vara så att fler än 50 personer vill delta i begravningen är det först till kvarn som gäller i nuläget. Men det har hittills inte hänt.

Bolins begravningsbyrå har tekniken för att sända live, men det har hittills inte hänt. Efterfrågan har heller inte funnits i Kristinehamn, säger Micael Stenkvist på byrån.

– Vi har inte kommit dit än, men visst kan man förstå att det kommer finnas en efterfrågan på det. Det är ändå ett sätt för folk att delta och vi vet ju inte hur det ser ut nästa vecka, om man max får träffas två personer, eller hur det blir. Då ställs man inför helt andra funderingar och tankar.

Artikeltaggar

BegravningCoronavirusetDigitala tjänsterFonusKristinehamnNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare