Intensivvårdsregistret i Karlstad: "Situationen är extremt ansträngd"

Publicerad:
"Trots att det är en lindrig sjukdom är det väldigt många som drabbas med allvarliga symtom som är intensivvårdskrävande", säger Göran Karlström. Foto: Helena Karlsson

Intensivvården drabbas hård av coronakrisen.

Men i Värmland är läget än så länge under kontroll.

– Till slut kommer vi råka ut för något vi inte tänkt på, säger Göran Karlström, läkare vid Region Värmland.

Han är också styrelseledamot i det nationella Intensivvårdsregistret i Sverige. Där förs dagligen statistik från 84 av 85 intensivvårdsavdelningar i landet.

Registret har sitt säte i Karlstad. Sedan flera år tillbaka har registret haft ansvar för att rapportera statistik om inlagda patienter som drabbas av luftvägsinfektioner – främst handlar det om Influensa A och B.

Nu under brinnande coronakris förs statistik över alla inlagda också med covid-19. Och de ökar oroväckande fort, säger Göran Karlström.

– I Stockholm tillsammans med angränsade regioner, som Sörmland, är situationen extremt ansträngd. Många insjuknar snabbt.

Totalt har över 540 personer som insjuknat i covid-19 behövt intensivvård sedan utbrottet.

Värre än influensan

Sett till de vanliga säsonginfluenserna innebär det nya coronaviruset en helt annorlunda situation för intensivvården.

Enligt Göran Karlström blir cirka 500 personer totalt inlagda på intensivvårdsavdelningar en influensaperiod – som brukar sträcka sig oktober-mars.

Bara under mars månad har över 350 personer drabbade av covid-19 behövt intensivvård.
Bara under mars månad har över 350 personer drabbade av covid-19 behövt intensivvård. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Bara under mars månad hade över 350 personer drabbade av covid-19 behövt intensivvård.

Statistik på hur många som avlider och hur länge personer behöver vårdas på intensivvårdsavdelning, är svårt att slå fast i dagsläget, säger Göran Karlström.

– Men dödligheten ökar i Sverige. Trots att det är en lindrig sjukdom är det väldigt många som drabbas med allvarliga symtom som är intensivvårdskrävande.

Lugnt i länet

Intensivvårdsläget i Värmland fortsätter vara lugnt i jämförelse med flera andra regioner. Sedan utbrottet har patienter intensivvårdats vid totalt fem tillfällen i länet. I dagsläget är två patienter inlagda på intensivvårdsavdelning.

Den ene ligger på sjukhuset i Torsby, medan den andre vårdas på Centralsjukhuset i Karlstad.

Intensivvårdavdelningen i Karlstad har haft fler inneliggande med covid-19. Men en har transporters till Karolinska universitetssjukhus i Stockholm för specialistvård, en har blivit flyttad till annan avdelning på sjukhuset i Karlstad och en har avlidit.

Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Kunde varit värre

Enligt Göran Karlström kunde situationen i länet ha varit värre.

– Vi fick en väldigt tidigt grupp alpresenärer som vi befarade skulle stå för en snabb smittspridning. Tack och lov uteblev det, säger han.

Göran Karlström sitter med i Region Värmlands särskilda sjukvårdsledning och försäkrar att sjukvården i länet är förberedd för en anstormning coronapatienter.

– Det är vi. Sen är det svårt att förutse alla typer av utmaningar. Jag skulle ljuga om jag inte trodde att det finns en liten risk att vi har missat något. Till slut kommer vi att råka ut för något vi inte tänkt på.

På flera platser i landet börjar vården skala upp sina mottagningar och öka kapaciteten vad gäller intensivvårdsplatser. På vissa ställen sätts fältsjukhus upp.

I Värmland är det inte aktuellt med sjukvård utanför ordinarie vårdbyggnader, enligt Göran Karlström.

– Vi har flera avdelningar/lokaler på alla våra sjukhus i länet som inte används i dagsläget. De platserna kan vi använda om vi behöver ta emot fler patienter. Att vi skulle behöva använda andra lokaler än sjukhusen bedömer jag som osannolikt.

Artikeltaggar

CoronavirusetGöran KarlströmIntensivvårdKarlstadRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare