Hoppa till huvudinnehållet

En dryg månad med corona – så drabbas krogarna i Karlstad

Publicerad:
Bröderna Ardalan Gomah, Aram Oscarsson och Araz Gomah driver Restaurang Barón i Karlstad. Nu håller öppet bara tre dagar i veckan och försöker rida ut stormen.
Bröderna Ardalan Gomah, Aram Oscarsson och Araz Gomah driver Restaurang Barón i Karlstad. Nu håller öppet bara tre dagar i veckan och försöker rida ut stormen. Foto: Lisa Olaison

Coronakrisen slår mot stora delar av samhället.

Restaurangerna var bland de första att drabbas ekonomiskt – och efter en månad är läget fortsatt mörkt.

Aram Oscarsson är vd för Restaurang Barón i Karlstad.

– Det är ganska körigt just nu. Vi står på tårna varje dag och väntar på nya besked från regeringen, säger han.

Helst vill han se möjligheter till att permittera personal på hundra procent.

– Det skulle förhindra många konkurser. Då får staten stå för lönegarantin i vilket fall.

Restaurang Barón är ett familjeföretag med 30 anställda.

– Vi såg direkt att bokningarna dök efter 500-beslutet. Vi tog ett snabbt beslut och har permitterat på 60 procent. Vi har inte lagt några varsel alls.

De håller nu öppet bara tre dagar i veckan, torsdag till lördag.

– Det är ett jättestort tapp, 64 procent sämre jämfört med samma period förra året.

Hur länge klarar ni er?

– Det behöver komma igång i sommar. Just nu väntar vi på besked om det blir någon lättnad på hyran.

Den take away-verksamhet som man startat har fått ganska bra genomslag.

– Men det går inte att jämföra med restaurangen. Samtidigt så förstår jag att folk är rädda och det har vi full respekt för, säger Aram Oscarsson.

Hans förhoppning är att många väljer att semestra hemma.

– Då kanske de har pengar över och vill gå på restaurang i sommar.

Tufft läge

Coronakrisen slår hårt – och läget förvärras.

– Trenden är nedåt. Från ett dåligt läge till ett sämre, säger krögaren Andreas Olsson.

Bröderna Olsson, med restauranger i Karlstad och Arvika, har korttidspermitterat personalen och varslat om uppsägningar.

– Fortsätter trenden får man stänga och vänta på att det lugnar ner sig, säger Andreas Olsson.

Andreas Olsson berättar att coronakrisen drabbar hårt.
Andreas Olsson berättar att coronakrisen drabbar hårt. Foto: Fredrik Karlsson

Restaurangbranschen var en av de första att drabbas i coronakrisen, sedan har andra följt efter.

– Det är lätt att gnälla, men det är synd om alla, säger Andreas Olsson.

Ovissheten är svår. Vad händer fram till sommaren? När återgår läget till det normala?

– Personalen är van att få svar, men det finns inga svar.

Att driva restaurang med restriktioner och en befolkning som utövar social distansering är svårt.

Andreas Olsson säger att han förstår åtgärderna som vidtas, men efterlyser också klarare besked från myndigheterna.

– Ska vi ha öppet eller stängt? Det känns som att vi kvävs sakta men säkert. Det är bättre att de säger att vi ska ha stängt, då har man något att förhålla sig till. Det här är ovisst, både för oss och för personalen.

Uteservering

Även på puben Bishops arms som hör till Stadshotellet är personalen korttidspermitterad.

– Vi har fortfarande öppet men det är klart att det är väldigt lugnt, säger hotelldirektör Anna Björkenstam Wedberg.

Hon konstaterar att läget är osäkert.

– Vi vet inte från dag till dag hur vi behöver anpassa verksamheten utifrån restriktioner som kommer. Vi avvaktar och tar en dag i taget, det är svårt när man inte vet hur lång tid det kommer att ta.

Uteserveringen byggs och anpassas utifrån de coronarestriktioner som finns. Anna Björkenstam Wedberg hoppas att den ska locka när vårsolen tittar fram.

– Vi kommer inte att ha den fullt möblerat som vi brukar utan med mer plats mellan borden. Det är inte som förut, men inget vi kan påverka.

Karlstad går hyfsat

James Barjacos företag Barjaco Group driver ett antal restauranger i Karlstad, bland andra Ll’Amice, Brasseriet, Spicy hot och nyöppnade Chow Chase.

– Folk tyckte jag dum som öppnade nytt mitt i värsta krisen men jag hade precis anställt folk och då kan man inte permittera. Jag tänkte att vi försöker och det har varit okej efter omständigheterna.

Han tycker att det fortfarande rör sig hyfsat mycket folk i Karlstad jämfört med andra städer.

– I Stockholm är det mycket svårare, säger James Barjaco.

– För restaurangerna hade det varit bättre att Sverige hade stängt totalt som andra länder. Då hade personalen kunnat stämpla och risken hade blivit mycket mindre.

Han hoppas att regeringen snart ska komma med bättre hjälp snart. Läget är svårt att överblicka.

– Jag tänker bara positivt nu. Vi sitter alla i samma båt och om vi hjälps åt så kanske det klarar sig.

James Barjaco har gjort upp med Karlstads kommun och får skjuta upp betalningen för vissa avgifter, till exempel för uteserveringar.
James Barjaco har gjort upp med Karlstads kommun och får skjuta upp betalningen för vissa avgifter, till exempel för uteserveringar. Foto: Ida Myrin

"Det måste vända snart"

Daria Jodat bygger uteserveringen utanför sin restaurang Nonna Grassa på Västra torggatan i Karlstad. Det brukar han inte göra.

Tillsammans med sin bror Farok Jodat står han bakom även Pitchers och Guldapan i centrala Karlstad.

– Vi kämpar på som alla andra. Flödet med gäster är borta. Vi försöker göra så mycket som möjligt med hemkörning och take away.

Daria Jodat försöker få klar uteserveringen som han hoppas ska göra att kunderna törs komma i större utsträckning.
Daria Jodat försöker få klar uteserveringen som han hoppas ska göra att kunderna törs komma i större utsträckning. Foto: Lisa Olaison

Nu hoppas han på att folk kommer att vilja sitta ute.

– Jag tror att det ska gå bra framåt sommaren. Det behöver vända inom ett par månader. Den här pandemin har ätit upp allt för framtiden, säger Daria Jodat.

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergBishops ArmsBröderna OlssonDaria JodatInre hamnJames BarjacoKarlstadKrogarNyheterTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.