Hoppa till huvudinnehållet

Corona: Region Värmland har förlorat 570 miljoner på börsraset

Publicerad:
Coronapandemin har fått världens börser att rasa. Värdet på Region Värmlands pensionsportfölj har fallit med 570 miljoner.
Coronapandemin har fått världens börser att rasa. Värdet på Region Värmlands pensionsportfölj har fallit med 570 miljoner.

570 miljoner kronor. Värdet på Region Värmlands pensionspengar har minskat med över en halv miljard på ett par månader.

Coronapandemin har fått börserna runt om i världen att rasa.

– Vi har tappat 15,3 procent, säger Marcus Brolinson, finanschef på Region Värmland.

– Det är nedgång med 570 miljoner sedan årsskiftet. Då var värdet på vår pensionsmedelsportfölj cirka 3,7 miljarder.

Gått fort

– Hela 2019 års uppgång är borta. Det har gått fort.

För att säkerställa att man kan betala ut pensioner till anställda som slutar placeras regelbundet pengar i aktier och andra värdepapper. I svenska och globala aktiefonder, i räntefonder, fastighetsfonder och företagsobligationsfonder.

Landstinget började bygga upp pensionsportföljen 1998, långt före sammanslagningen med regionen. Sedan dess har 2,2 miljarder i likvida medel satts av i pensionsportföljen.

Lönar sig

– Långsiktighet lönar sig. säger Marcus Brolinson.

– Vi har en bred portfölj och ett femårsperspektiv. Jag tror att det här osäkra läget kommer att hålla i sig ett tag, men att vi kommer att ha högre kurser om ett par år. Även om vi då inte kommer att vara tillbaka på samma nivåer som vi hade runt årsskiftet.

Sitter ni stilla i båten eller har ni agerat på något sätt på grund av turbulensen?

– Vi har tagit ner lite på aktier och lagt mer i räntefonder.

Placeringspolicy

Det är politikerna som bestämmer ramarna för hur pensionspengarna ska placeras. Regionfullmäktige har beslutat om en placeringspolicy som säger att 60 procent av tillgångarna ska vara placerade i aktier, resten i räntefonder, statspapper och företagsobligationer.

Region Värmland har haft ungefär samma utveckling på sina värdepappersplaceringar som landets andra regioner. Stockholmsbörsen föll med drygt 18 procent från årsskiftet fram till den siste mars.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiLandstingetNyheterRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.