Billerud Korsnäschef: "Vi har haft tur"

Publicerad:
Coronakrisen har inte påverkat produktionen på Gruvöns bruk i någon särskild omfattning - än. Foto: Tommy Andersson

Än så länge funkar råvaruleveranserna utan större problem på Gruvöns bruk.

– Och det är med stor ödmjukhet jag säger att sjukfrånvaron ligger på normala nivåer – än så länge, säger presschefen på Billerud Korsnäs, Louise Wileen Bjarke.

Coronaoron har redan fått en stor konsekvens på Gruvöns bruk. Som NWT rapporterat tidigare beslutade bolaget att skjuta upp underhållsstoppet som var planerat till i mars. Skälet var att man bedömde att det inte var möjligt att genomföra stoppet enligt ursprunglig plan. De ändrade planerna drog med sig kostnader som beräknas landa på mellan 40–100 miljoner kronor för helåret 2020.

Ingen extra utdelning

En annan konsekvens av coronaoron var att Billerud Korsnäs styrelse beslutade att dra in en planerad extra utdelning för aktieägarna. Styrelsen hade inför bolagsstämman i början av maj föreslagit att man skulle göra en extra utdelning med 4:30 kronor per aktie. Men den ökade osäkerheten på grund av covid-19-pandemin gjorde att styrelsen backade från förslaget.

Hur är läget på Gruvöns bruk nu - hur påverkar coronaoron?

– Vi har haft tur, säger presschefen Louise Wileen Bjarke.

– Sjukskrivningar och frånvaro på grund av vab ligger på normala nivåer. Men det är med stor ödmjukhet jag säger det, vi vet att det kan komma att förändras.

Flera utmaningar

Pandemin är ett hot mot Gruvöns bruk på flera sätt. Utmaningarna Louise Wileen Bjarke nämner först är bemanningen på bruket och råvaruförsörjningen.

Båda frågorna ser just nu ut att vara under kontroll. Och i båda frågorna gynnas bolaget av att dess verksamhet av regeringen klassats som samhällsviktig. Skulle grundskolor och förskolor komma att stängas kommer de Gruvönanställda med barn att kunna gå till jobbet ändå. Genom att industrin räknas som en samhällsviktig funktion kommer det att finnas barnomsorg för dem även vid stängning, enligt regeringsbeslutet.

Har fallhöjd

Hur beredskapsplanen ser ut vid olika nivåer av sjukfrånvaro vill inte Louise Wileen Bjarke gå in på, hon konstaterar bara att man just nu ligger på en okej nivå.

– Vi har marginaler innan vi måste gå ner på minimibemanning.

Louise Wileen Bjarke
Louise Wileen Bjarke Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Task force

Som en av avdelningscheferna ingår hon i den "corona task force" som varje morgon har en genomgång av läget.

– Vi har bra koll på vad som händer.

Redan i mitten av januari började insikten om vad som var på gång spridas inom Billerud Korsnäs, genom koncernens anställda i Kina.

– Vi förstod allvaret tidigt, och vi har haft vår radar på frågan sedan dess.

Leveranserna funkar

Än så länge har inte bruket drabbats av några problem med leveranserna av kemikalieprodukter från utlandet. Om leverantörerna måste gå ner i produktion och prioritera bland sina kunder är förhoppningen att Billerud Korsnäs hör till de prioriterade kunderna med tanke på den samhällskritiska funktionen.

– Vi har kontaktat dem och stämt i bäcken, kan man säga.

När det gäller de stängda gränserna i Europa gäller de i första hand privatpersoner, inte godstransporter.

– Jag kollar Schenkers hemsida hela tiden - än så länge flyter godstransporterna på bra.

Artikeltaggar

CoronavirusetGrumsNäringslivPappersindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare