Regeringen säkrar samhällsviktiga flyg

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer för att kunna upprätthålla samhällsviktiga transporter i hela landet.

Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Trafikverket har fått i uppdrag att så fort som möjligt ingå avtal om flygtrafik på ett antal linjer.

De flyglinjer som omfattas är Kiruna–Arlanda, Luleå–Arlanda, Umeå–Arlanda, Östersund–Arlanda, Skellefteå–Arlanda, Örnsköldsvik–Arlanda, Sundsvall–Arlanda samt Visby–Arlanda.

– För att göra detta på ett kostnadseffektivt sätt kan dessa linjer slingas med mellanlandningar. Vi återkommer om hur, säger Emil Källström.

På frågan om siffran 105 miljoner kronor – som är beloppet som avsatts för upphandlingen – räcker svarar Tomas Eneroth att regeringens bedömning är att trafikplikten som längst ska gälla i fem månaders tid.

– Det är en annan typ av flygtransporter än vi är vana vid, men det är ett bra sätt att klara miniminivån och säkra samhällsviktiga transporter, säger han.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.