Hoppa till huvudinnehållet

Mat direkt från bonden till tallriken

Publicerad:
Kim Estegård driver restaurangen Skogshyddans gård. Där serverar han tacos, bland annat gjorda på kött från grisar han själv fött upp.
Kim Estegård driver restaurangen Skogshyddans gård. Där serverar han tacos, bland annat gjorda på kött från grisar han själv fött upp. Foto: Ida Myrin

Kim Estegård, som kan titulera sig både grisbonde och restaurangchef, ville få bättre koll på var maten han och hans familj åt kom ifrån. Han köpte ett par grisar för att självhushålla sig, men ganska snabbt blev grisarna fler.

Gården växte, idéerna flödade och i dag serverar han mat "straight from the farmer" i sin alldeles egna restaurang.

Det var för ungefär sex år sedan som Kim Estegård och hans fru köpte in två Linderödsgrisar till deras gård i Väse, Skogshyddans gård.

Paret fattade snabbt tycke för arbetet med grisarna och snart blev 2 grisar 60.

– Vi satsade på avel och sålde till hela världen. Det var jättekul, men det var också lite tråkigt att inte riktigt veta vart köttet tog vägen. Vi fick en instagrambild, på sin höjd.

Från food truck till restaurang

När de funderade på hur de kunde få mer omsättning på fler grisar kom de fram till att de skulle skaffa en food truck och från 2017 har man kunna se den svarta bilen runt om i staden, bland annat på Kasernhöjden och på festivaler.

Försäljningen rullade på, bokstavligt talat, som vanligt fram till november 2019 då en ny möjlighet erbjöds. Då flyttade man in verksamheten till en fast lokal på Herrgårdsgatan.

– Som det ser ut nu satsar vi på endast luncher, för sedan behöver jag åka hem till grisarna igen.

På restaurangen serveras tacos och varje dag har sin egen meny.

– Jag är ingen kock i grunden, men jag har alltid haft ett stort intresse för matlagning, säger Kim Estegård som själv står för kökssysslorna.

Vet vem som serveras

Han tror att en av anledningarna till att många har fått upp ögonen för restaurangen är att man fokuserar på närodlat, familjärt och personligt.

– Vi handkavlar våra tortillas, lagar maten från scratch och när det kommer till köttet är det jag som föder upp grisen och är med på slakten. Jag vet vem det är vi serverar.

Är inte den delen jobbig?

– Jo, det är jättejobbigt med slakt. Men den dagen det inte är jobbigt längre kanske man inte ska hålla på med djur.

Hur är det att driva restaurang med fokus på kött i tider då fler och fler väljer vegetariskt?

– Jag försöker alltid ha ett vegetariskt alternativ också. Sedan tror jag att det är hållbarheten i vårt arbete som lockar många.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadslivKim EstegårdKrogarLivsmedelVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.