Dömle herrgård stänger: "Känns moraliskt rätt"

Publicerad:
Dömle Herrgård stänger ner tillfälligt under coronakrisen. "Av respekt för personal och gäster", säger ägaren Georg Möller. Foto: Jeanette Dahlström

De har permitterat och varslat personal. Nu väljer Dömle herrgård att tillfälligt stänga ner hela verksamheten.

– Det är framför allt ett moraliskt beslut, säger ägaren Georg Möller.

Under söndagen meddelade hotell- spa och konferensanläggningen Dömle herrgård utanför Deje att de stänger för gäster under minst två veckor framöver. På sin hemsida skriver de bland annat att "all expertis säger att de kommande veckorna kommer att vara de mest kritiska för om vår sjukvård kommer att kunna hantera situationen".

– Vi gör det här av respekt för personal och gäster. Det känns inte rätt att ha öppet under påsk som om allt vore som vanligt. Folk jobbar och sliter med att rädda liv. Det här är framför allt ett moraliskt beslut. Myndigheterna ber oss stanna hemma, säger Georg Möller, en av ägarna.

Georg Möller hoppas att verksamheten snart kan ta emot gäster igen.
Georg Möller hoppas att verksamheten snart kan ta emot gäster igen. Foto: Jeanette Dahlström

Avbokningar

Trots uteblivna besökare pågår verksamheten som tidigare med personal på plats. På herrgården, med anor från 1400-talet, meddelar man att de öppnar igen så fort de ser stabila tecken på en förbättring.

Har ni fått boka av några gäster?

– Ja, väldigt många. Men alla tog det bra. De lovade komma tillbaka när tiderna är bättre. Det är uppmuntrande, äger Georg Möller.

Hur ser läget ut för alla inplanerade bröllopsfester under vår och sommar?

– Vi är i daglig kontakt med alla inbokade bröllopspar. Många bor i Norge och kommer långväga ifrån. Känner de sig osäkra får de byta till nästa år utan några som helst kostnader.

"Allt såg så ljust ut innan coronaviruset lade sin skugga över allt. Det här är ofattbart", säger Georg Möller.
"Allt såg så ljust ut innan coronaviruset lade sin skugga över allt. Det här är ofattbart", säger Georg Möller. Foto: Dömle herrgård

Varsel

Redan för en månad sedan valde Dömle herrgård att korttidspermittera och varsla personal.

– Marknaden dog direkt. Hela branschen drabbades över en natt. Vi har 13-14 årsanställda och hade ett tiotal extraanställda. Vi har valt att permittera eftersom vi är otroligt måna om vår personal. Jag hoppas vi slipper verkställa varslen. Det beror på hur länge det här pågår, säger Georg Möller.

Han berättar om satsningen han och kollegan Jan Ohlsson gjort på herrgården på senare år och om en fantastisk tillväxt som ökade enormt under 2019.

Dömle herrgårds jättesatsning har öppnatEn stiftgård i herrgårdskläder
Dömle herrgårds spanläggning, en investering på 20 miljoner kronor, invigdes i december 2018.
Dömle herrgårds spanläggning, en investering på 20 miljoner kronor, invigdes i december 2018. Foto: Tommy Andersson

"Ofattbart"

– Allt såg så ljust ut innan coronaviruset lade sin skugga över allt. Vi var fulla av entusiasm inför 2020. Det här är ofattbart. Jag är 68 år och har varit egenföretagare under hela mitt liv. Jag har aldrig varit i närheten av det här. Det är svårt att prata om, man vet så lite om vad som ska hända.

Vad innebär den här situationen för er ekonomiskt?

– Det är en ekonomisk katastrof. Jag hoppas vi kan öppna snart igen. Hade det varit en vanlig finanskris hade man vetat vad som gällde. Nu hoppas man och ber. Det är otroligt dramatiskt. Men vi ska överleva det här, även om det smärtar ekonomist och av andra skäl.

Artikeltaggar

BesöksnäringCoronavirusetDejeDömleDömle herrgårdForshaga kommunGeorg MöllerJan OhlssonKorttidspermitteringNäringslivNorgeVärmlands länVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare