Allt fler varsel och växande arbetslöshet i länet

Publicerad:
Lena Hertzberg (längst fram), enhetschef på Arbetsförmedlingen i Värmland, anser att varselläget är bekymmersamt. Foto: Frida Flodkvist

– Det sticker iväg, konstaterar Lena Hertzberg på Arbetsförmedlingen.

Sedan 1 mars har 750 värmlänningar varslats om uppsägning och antalet arbetslösa ökar med flera hundra i veckan.

Det är dystra siffror som rapporteras från Arbetsförmedlingen. Varselnivån i landet är rekordhög och antalet nyinskrivna arbetssökande ökar med den högsta hastigheten på flera årtionden.

I Värmland har 750 personer varslats sedan 1 mars i år, jämfört med totalt 49 500 nationellt.

– Jag har en känsla av att varslen mattats av lite den senaste veckan. Men det finns ett mörkertal. Många som fått gå som inte haft fasta anställningar, framför allt inom hotell och restaurang, syns inte i statistiken, säger Lena Hertzberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen Värmland.

Vilka företag är det som varslat?

– Det är det sekretess på, men det är mycket inom hotell och restaurang, handel, transport och bemanningsbranschen.

287 värmlänningar varslade i coronakrisens spår

Inga utlöpta varsel

Än så länge har inga av de lagda varslen i länet löpt ut. Det återstår alltså att se hur många som eventuellt kommer att sägas upp.

Klart är att antalet nyinskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen redan börjat öka rejält. I mars förra året låg arbetslösheten på 6,7 procent i Värmland. Nu ligger den på 7,9 procent.

– Det sticker iväg. Det har varit högkonjunktur länge och vi kunde se en avmattning redan i höstas. Nu skyndar coronapandemin på det, säger Lena Hertzberg.

Markant ökning

Under förra veckan (vecka 14) skrev 597 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i Värmland. Vecka 13 var det 336 nyinskrivna, vilket var ungefär lika många som under vecka 14 förra året.

– Det är svårt att dra några slutsatser än. Vi kan se en markant ökning på årskurvan, men det har varit så högt tidigare också. Vi har legat ganska högt hela året.

Hur ser arbetsbelastningen ut för er på Arbetsförmedlingen?

– Vi försöker sköta mycket över telefon och jobba hemifrån. Än så länge fungerar det. Vi har haft det tufft länge i och med att vi är så mycket färre i länet nu än vad vi brukade vara.

Ekman invest varslar all personalO'Learys i Karlstad permitterar nästan all personalSelma spa gör personalreduceringarNöjesfabriken varslar all personalBröderna Olsson varslar alla 80 anställdaActic varslar 900 i SverigeScandic varslar 2 000 anställda i Sverige

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetCoronavirusetKrogarLena HertzbergSverigeVärmlands länVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare