Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefen åter i tjänst – efter semestern på andra sidan jorden

Publicerad:
Socialchef Helén Willyams är nu tillbaka i tjänst efter semestern på Nya Zeeland.
Socialchef Helén Willyams är nu tillbaka i tjänst efter semestern på Nya Zeeland. Foto: Roger Gleisner

Helén Willyams, socialchefen i Karlskoga, semestrade på Nya Zeeland när coronapandemin slog till i Sverige. Efter ett antal veckor är hon åter i tjänst och kommenterar nu semesterresan:

– Jag trodde aldrig utvecklingen skulle bli så drastisk, säger hon.

Socialchefen landade på svensk mark igen i söndags efter att ha semestrat på andra sidan jordklotet sedan mitten av mars. Samtidigt har krisen slagit till med stor kraft i såväl Karlskoga och övriga Sverige.

– Det var en resa som var planerad sedan länge och semesteransökan var godkänd långt före corona. Jag har en dotter och släkt som bor där som jag inte sett på länge och när vi åkte i mitten av mars var läget helt annat än vad det är nu, säger Helén Willyams.

Tidningen har flera gånger försökt att nå Willyams under semestern, hon avböjde först och bad om att få återkomma när hon är hemma igen.

Varför åkte du?

– Jag och ledningen har haft diskussioner. Vi trodde inte att utvecklingen skulle bli så drastisk som den blev. Jag och min chef ansåg före resan att jag är ersättningsbar av någon annan, säger hon.

Eva Persson har varit tillförordnad socialchef i hennes frånvaro.

Har din frånvaro varit problematisk?

– Det har fungerat väldigt bra under tiden jag har varit borta. Jag har i sin tur fått stöd i att jag är borta och har själv bistått med stöd till verksamheten på distans till viss del. Min personal har gjort ett jättejobb med stort engagemang. Kommunen har samtidigt legat steget före med det förebyggande arbetet, fortsätter hon.

Lyfter personalen

Willyams vill lyfta fram att hon hoppas att samhället i framtiden bättre ska värdesätta all personal inom vård- och omsorg.

– De är superviktiga för samhället och det bevisas just nu.

Funderade du själv på din frånvaro?

– Klart vi funderade på hur det skulle bli. Jag ville hem så fort som möjligt och bidra. Det ställer till mycket stress också, det blev inte direkt någon semester då man uppdaterade sig om läget och åkte till flygplatsen utan att några flyg avgick.

Sitter du i karantän nu?

– Ja, en frivillig karantän. Det är inget krav på något sätt. Jag och familjen har valt att självisolera oss under två veckor från hemkomsten. Vi vill inte sprida något, vi har inga symptom men ett eget ansvar. Jag har möjlighet att arbeta hemifrån, säger Helén Willyams.

Artikeltaggar

CoronavirusetHelén WillyamsKarlskogaNya ZeelandNyheterSemester

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.