Hoppa till huvudinnehållet

Coronakrisen: väletablerade turismföretag korttidspermitterar

Publicerad:
Anders Skoglund och Anita Teunissen, Sun Dance Ranch, Ekshärad. Arkivbild
Anders Skoglund och Anita Teunissen, Sun Dance Ranch, Ekshärad. Arkivbild Foto: Aron Eriksson

Coronakrisen slår även hårt mot turismföretag. Vildmark i Värmland i Stöllet och Sun Dance Rance i Ekshärad är ett par av företagen som drabbats.

För 12 år sedan förverkligade Anita Teunissen sin dröm och startade Sun Dance Ranch i Yggenäs i Ekshärad. Det har gått bra för företaget. För ett par år sedan nominerade Visit Värmland Sun Dance Ranch som Värmlands bidrag till Stora Turismpriset.

Stängda gränser

Nu har coronakrisen förändrat allt.

– Större delen av våra besökare är utländska gäster. Nu är det ju stängda gränser. Även om gränserna skulle öppnas i juli tror jag inte någon vill ut och resa med en gång, säger Anita Teunissen.

Nu lever företaget på pengarna som skulle ha gått till årets investeringar.

– Igår berättade jag för de anställda att vi kanske blir tvungna att korttidspermittera dem. Det är hemskt. De anställda är som min familj, säger hon.

Sponsring och donationer

Anita Teunissen försöker hitta lösningar att ta sig ur krisen.

– Vi håller på att göra en webbshop så man ska kunna gå in och sponsra sin favorithäst. Vi ska börja med online musikkvällar med vår medarbetare Kevin Björk Nordlund som varit med i Fernandoz.Vi ska streama hans framträdande, så kanske vi får in lite donationer.

Företagsgrupper avbokar

Vildmark i Värmland i Stöllet firar i år 40 år. Även detta företag har det kämpigt.

– Det är totalt dött på bokningsfronten. Vi brukar mest ha utländska turister, men vi vet ju inte om de kommer ut ur sin karantän, säger IngMarie Junler, Vildmark i Värmland.

IngMarie Junler, Vildmark i Värmland. Arkivbild
IngMarie Junler, Vildmark i Värmland. Arkivbild Foto: Anna Sims

Normalt i maj brukar många företagsgrupper vara inbokade.

– Företagsgrupperna har bokat av. Vi märker att även företagsgrupper som bokat i höst är tveksamma till om de kan komma. Alla branscher är ju drabbade. Då prioriterar de inte att göra kick-off och konferenser, säger IngMarie Junler.

Nu måste även Vildmark i Värmland ta till åtgärder.

–Vi tänker kortidspermittera personal under april och maj. De säsongsanställda som vi brukar anlita ska vi återkomma till efter påsk för att se hur läget är, säger IngMarie Junler.

Nytt samarbete

Vildmark i Värmland ska nu rikta in sig mer mot svenska turister.

– Svenskarna vill till exempel inte åka timmerflotte i en hel vecka. De vill vara borta ett eller två dygn. Därför har vi pratat om att utöka de kortare turerna för att tilltala den svenska marknaden. Vi ska också samarbeta med Sahlströmsgården och erbjuda fler paket tillsammans, säger IngMarie Junler.

Visit Värmlands vd Mia Landin. Arkivbild
Visit Värmlands vd Mia Landin. Arkivbild Foto: Tommy Andersson

Mia Landin är vd för Visit Värmland. Hon kommenterar den tuffa situationen för många naturturismföretag.

– Företagarna drabbas oerhört negativt och oron är stor. Än så länge är det ju några månader kvar till den riktiga högsäsongen. Generellt är det ju avbokningar i april och maj, men juni och framöver så är inte allt avbokat än. Men det är ju helt avhängigt hur det här utvecklar sig, säger Mia Landin.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkshäradMia LandinStölletTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.