Vad som startade som Ölme Inre Missionsförening 1860 blev senare Ölme Missionsförsamling och heter numera Equmeniakyrkan Ölme. Den 7 april fyller församlingen 160 år.
I början av 1800-talets andra hälft bodde många fattiga i området som kallades Allmänningen i nordöstra Ölme.
Dagens församlingsmedlemmar sitter inne på mycket historia genom protokoll, rapporter och årsberättelser. I en text om församlingens tillkomst skriver Nancy Edlund, vice församlingsföreståndare, om hur bland andra Carl Johan Nyvall från Karlskoga besökte Ölme och "Allmänningen" under slutet av 1850-talet med målet att sprida ordet om Jesus.
"Patron Hedengren på Riseberga sände sedan vittnena Nils Öhrn och Karl Nilsson till Ölme 1859. Många kom till personlig tro på att Jesus var Guds son och att den heliga Anden var en verklighet. Det gick fort till man förberedde bildandet av en missionsförening och Johan Hellström, Lämås, utarbetade reglementet", skriver Nancy Edlund.
1860, samma år som religionsfrihet infördes i Sverige, bildades så Inre Missionsföreningen i Ölme. Till en början bestod den av ett 50-tal personer.
Eftersom att häst och vagn eller promenad var färdmedlen att välja på vid den här tiden så var det viktigt att församlingen hade flera samlingslokaler så att så många som möjligt hade tillräckligt nära till ett missionshus. Under en period fanns hela sex missionshus utspridda över Ölme. Sedan 1963 finns tre; missionskyrkan Klippan, sommarkyrkan Ölmeklint och Mariebergs missionshus.
Nancy Edlund skriver också om församlingens framtid:
"Hur församlingen kommer att utvecklas i framtiden, det vet man inte något om – men det kommer att ske i samklang med hur samhället ändras från tid till annan".
160-årsjubileumet skulle ha uppmärksammats med en jubileumsgudstjänst den första söndagen i april, men på grund av coronaviruset går den inte att genomföra. Som det ser ut nu har man flyttat fram gudstjänsten två månader. Då hoppas man att det ska vara möjligt för församlingen att träffas och minnas den 160-åriga historian.