Hoppa till huvudinnehållet

Svensk Handel: Många klarar max två månader

Publicerad:
Coronaviruset har slagit hårt mot många handlare. Arkivbild.
Coronaviruset har slagit hårt mot många handlare. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Coronaviruset fortsätter slå hårt mot handeln. I Svensk Handels senaste undersökning uppger tre av tio företag inom sällanköpshandeln att de klarar max två månader till om läget fortsätter så här. Annars är konkursen är ett faktum.

Inom partihandeln är den siffran två av tio företag.

"För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Varannan butik inom sällanköpshandeln har tappat minst 40 procent av sin försäljning – och var tionde har tappat minst 80 procent.

Förutom kostnader för personal är hyrorna en viktig fråga i dagsläget, menar Svensk Handel.

"Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen. Ytterst är det en fråga om att rädda tiotusentals jobb", säger Karin Johansson.

904 handlare svarade på enkäten som genomfördes den 29–21 mars.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiSvensk handel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.