Hoppa till huvudinnehållet

Många företagare ringer till jourtelefonen

Publicerad:
Region Värmlands hjälptelefon för företagare som behöver rådgivning i coronakrisen har varit i gång sedan förra veckan.
Region Värmlands hjälptelefon för företagare som behöver rådgivning i coronakrisen har varit i gång sedan förra veckan. Foto: Håkan Strandman

Att många företagare har akuta problem på grund av coronakrisen märks bland annat på Region Värmlands företagsjour. Sedan den öppnade för en dryg vecka sedan har ett 70-tal företagare hört av sig med frågor.

Det svenska företagsstödsystemet är vittförgrenat och kan vara svårt att orientera sig i redan från början. Till det kommer regeringens olika krispaket som innehåller många nya möjligheter till stöd och lättnader för företag som tappar intäkter på grund av corona. Flera kommuner har också presenterat egna stödåtgärder för företagarna på orten.

Företagare som behöver hjälp att hitta i stöd-djungeln kan sedan en dryg vecka vända sig till Verksamt Värmlands företagsjour. Verksamt Värmland är namnet på Region Värmlands arbete med att utveckla och samla rådgivning och stöd till företag i Värmland. Dit kan man vända sig för att få information om de olika företagsstöden som finns, samlat på ett ställe. Jourtelefonen är ett sätt att ytterligare nå ut till företagen.

Mycket känslor

Projektledare för företagsjouren är Anna Stålhammar. Hon berättar att ett 70-tal företagare har hört av sig hittills. Det är uppenbart att coronakrisen leder till oro och frågor.

– Det är mycket känslor, många är ledsna, uppgivna, arga.

Anna Stålhammar säger att frågorna bland annat har handlat om korttidspermitteringar, hyresreducering, skatter och avgifter, uppsägningar och likviditetsfrågor.

– Det är många som upplever att de behöver bli guidade - finns något stöd de kan ta del av?

Det är mest småföretag och mikroföretag som hört av sig, och de vanligaste branscherna är restaurang, handel, konsulter av olika slag, föreläsare och hyresvärdar.

– Många har tappat väldigt mycket i intäkter.

Hög kapacitet

Eftersom satsningen är ny visste man inte hur mycket personal som skulle behövas. 27 personer hjälps åt med att bemanna jouren. De är tjänstemän och projektanställda på Region Värmland, och man har även hjälp av personer från olika delar av det företagsstödjande systemet, som Drivhuset och Nyföretagarcentrum.

Är du företagare och har frågor kan du ringa företagsjouren på 010-831 90 50.

Artikeltaggar

CoronavirusetDrivhusetNäringslivNyföretagarcentrumVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.