• idag
  31 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Krönika: Skarp satir över ett osolidariskt samhälle

Spel
PUBLICERAD:
Joakim Kilman skriver om spel i virustider.

Nu när en pandemi lamslår en hel värld så har spelandet ökat rejält. Både spelföretag och influencers försöker så klart att slå mynt av detta med reor och karantän-strömmande av spel. Inte minst har det varit populärt att strömma spelande av det populära Plague Inc, ett spel där du skapar ett virus och försöker smitta hela världen. Målet är att utrota mänskligheten, muntert nog. Spelet har dock nu fått en uppdatering där du istället iklär dig rollen som smittskyddsexpert som ska bekämpa en pandemi.

I Plague Inc skapar du själv ett virus.

Nyligen släpptes också en expansion till svenskutvecklade The Division 2. Det är ett spel där USA går under i en pandemi, och tungt beväpnade grupper tar över i efterdyningarna av samhällskollapsen. När en verklig smitta rasar i världen är det svårt att inte lägga märke till hur många spel som faktiskt handlar om just detta – pandemier som orsakar kriser och katastrofer. Påfallande ofta är det du som ska sprida smittan, lustigt nog. Kanske har rökt ål-ätare och skidåkare spelat just de här spelen lite för mycket.

The Division 2 är utvecklat i Sverige.

Det är kanske mycket begärt att man ska lära sig något om smittspridning av spel, men jag minns ändå första gången en epidemi spred sig på mitt egenhändigt konstruerade sjukhus i gamla Theme Hospital. Jag hade byggt för få toaletter, och i effektiviseringens namn hade jag anställt så få vaktmästare (de sköter städningen i spelet) som möjligt. Resultatet var att patienterna snart stod på rad och kaskadkräktes över hela golvet. Det var en komisk dominoeffekt där smittan spred sig som blixten, tills nästan hela sjukhuset var en enda stor kräksbassäng. I den andliga uppföljaren Two Point Hospital (som nyligen fick en utmärkt Switch-release, för övrigt) är den aspekten tyvärr nedtonad.

Ha koll på toaletterna i Theme Hospital.

Det absurda var att lösningen på smittorna i Theme Hospital inte var att lösa dem själv, utan att cyniskt lämpa över problemet på någon annan. Det blev en ryggradsreflex att skicka iväg smittsamma till ett konkurrerande sjukhus, och låta dem ta smällen. Det är en alltjämt skarp satir över ett osolidariskt samhälle draget till sin spets.

Spelandet ökar som sagt rejält nu är allt fler sitter inne. Om man letar i utbudet så finns det gott om smittsamt bra spel, som har potential att säga något om vår rådande situation.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.