Hoppa till huvudinnehållet

Gå på konstrunda från favoritfåtöljen

Publicerad:
Här är gruppen som numera organiserar sig och administrerar konstrundan via olika sociala medier. Från vänster: Else-Marie Gustafsson, Kerstin Wikeberg-Skog, Lena Hautoniemi, Gitta Bretsch och Ylva L. Andersson.
Här är gruppen som numera organiserar sig och administrerar konstrundan via olika sociala medier. Från vänster: Else-Marie Gustafsson, Kerstin Wikeberg-Skog, Lena Hautoniemi, Gitta Bretsch och Ylva L. Andersson. Foto: Else-Marie Gustafsson

När många konstrundor ställer in med anledning av virusspridningen så kör Årjängs dito på.

Fast 2020 års upplaga blir helt digital och man hoppas att kunna nå en ny publik när alla sitter hemma.

Vanligtvis brukar konstrundan ha en samlingsutställning i Kyrkeruds lokaler, men skolan är sedan ett par veckor stängd och eleverna har distansundervisning.

Det och förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer gjorde att konstrundans organisation fick tänka om.

– Vi har jobbat med detta sedan oktober och vi tyckte det skulle vara synd att ställa in. Så jag föreslog att vi gör det på nätet i stället. Det är heller inte lika slitsamt som att hänga tavlor, säger Lena Hautoniemi, som till vardags arbetar på skolan, med ett skratt.

Tjugoen konstnärer

Förslaget diskuterades och blev verklighet. Tre från arrangörsgruppen kommer nu att dela på uppgiften att "hänga" digitalt.

– Vi har sju konstnärer var, totalt 21 deltar, som alla får en egen mapp i vårt evenemang på Facebook. Där kommer vi att lägga upp sex bilder från varje konstnär. Det kommer gå att tagga sig i bilderna så de förgrenas och når ännu fler människor.

Pratade ni något om att ställa in helt?

– Jodå, vi har haft diskussioner, det här är kostnad för oss även om det är billigare. Tyvärr så hann vi trycka upp en folder som vi inte kan använda då ingen av konstnärerna har sin verkstad öppen i år. Är det öppet någonstans så är det inte i vår regi.

Hoppfullt

Även om det var Lena Hautoniemis förslag så säger hon att det var ett konstigt beslut att ta, att köra digitalt.

– En del bilder är stora målningar som spelar roll när man stor framför den, men som blir en liten bild på nätet. Det är nackdelen, men fördelen är att vi kan nå fler än andra år. Jag tror att vi når hemmasittarna nu när fler sitter med datorn och tittar i mobilerna.

Hon säger att det är hoppfullt att tänka så, och konstnärerna är med på tåget.

– Man vill ju nå ut med sina bilder. En del har varit tveksamma och en handfull ville inte delta. Vi kommer inte att visa bilderna i jättehög upplösning, för man ska inte kunna skriva ut dem och sätta upp hemma.

"Kanske är framtiden"

"Vernissage" blir det på förmiddagen den 10 april, då mapparna med konstnärernas verk läggs upp i evenemanget. Hittar man något man är intresserad av går det lätt att kontakta konstnären, menar Lena Hautoniemi.

– Man kan göra upp affären i mejl eller sms. Det kan finnas utrymme för en annan dialog med konstnären, men visst går en del av kontakten förlorad med eventuell köpare. Det ska bli spännande att se vad som händer.

När rundan är klar på eftermiddagen den 19 april så plockas mapparna bort.

– Vi får se hur det ter sig, det här kanske är framtiden! Att nå ut med sin konst på ett lättare sätt.

Artikeltaggar

Årjängs kommunFacebookKonstrundaKyrkeruds FolkhögskolaNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.