Hoppa till huvudinnehållet

Coronautmaningen: "Alltid nån som ska göra tvärtom"

Publicerad:
En varning på facebook för vad som kallas corona challenge.
En varning på facebook för vad som kallas corona challenge.

En värmländsk förälder varnade i veckan på facebook för att ungdomar ägnar sig åt the corona challenge, alltså att slicka på toasitsar, handtag och dylikt med risk för att få coronaviruset. Men klipp på sociala medier med fenomenet har plockats bort och trenden verkar relativt begränsad.

The corona challenge (coronautmaningen på svenska) började spridas via två amerikanska influencers som la upp klipp på sig själva på appen Tiktok där de slickade på offentliga toalettsitsar. En av dem fick också coronaviruset, enligt utsago.

Men trenden verkar inte ha fått någon värre spridning. Influencern Ava Louise stängdes av från Tiktok efter att hon lagt upp videon och de flesta klipp som visar fenomenet verkar ha plockats bort.

– Jag har aldrig hört talas om det här. Men det är ju klassiskt uppmärksamhetssökande beteende, säger Per Kristensson, professor i psykologi på Karlstad universitet.

Han menar att det alltid finns människor som vill sticka ut genom att göra farliga saker.

– Om du tänker dig alla typer av farliga beteenden, cykla på ett broräcke, stå ovanpå ett tåg som är i rörelse.

– Jag tror inte att det här är något överlagt, de tänker: vi gör det här och lägger ut så får vi jättemånga som tittar. Nu när alla försöker skydda sig från corona så kan man räkna med att det alltid finns några som ska gör precis tvärtom.

Artikeltaggar

CoronavirusetPer KristenssonSociala medierTikTokVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.