• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

I nöden prövas tilliten

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) och håller pressträff i Rosenbad.
Foto: Marko Säävälä/TT
I går presenterades nya råd om hur vi skall bete oss i coronavirusets spår, och som kommer att få stor inverkan på vårt vardagsliv. Om det nu inte redan fått det. Även utan påbjudna instruktioner har svenskarna i stort redan själva begränsat sin vardag.

Under onsdagen stod folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och meddelade nya föreskrifter och allmänna råd för att minska spridningen av coronaviruset. Det handlar bland annat om att begränsa trängseln i offentliga miljöer, som i kollektivtrafiken och i butiker, att föreningsaktiviteter får gå på sparlåga, som diverse möten och tävlingar. Arbetsgivare bör göra det möjligt för folk att arbeta hemifrån om det går, eller att se till att anställda håller avstånd till varandra och att de kan ha mer flexibla arbetstider för att till exempel undvika rusningstrafik.

Personer över 70 år, som ju tillhör den största riskgruppen, bör undvika att åka kollektivt och att handla i affärer, och även begränsa sina sociala kontakter i övrigt. Just detta kunde man gott ha gått ut med skarpare långt tidigare. Alla bör också avstå från onödiga resor och att delta i större mer privata tillställningar. Mötesförbudet för högst 50 personer gäller ju bara "allmänna sammankomster". Så stanna hemma i påsk!

Skistar har också meddelat att man stänger ned sina skidanläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre redan på måndag. Branäs har också kommit med samma besked. Allt på inrådan från folkhälsomyndigheten för att undvika smittspridning bland påsklediga skidturister. Kloka åtgärder, särskilt efter rapporterna om tidigare smittspridning vid afterski.

I de flesta andra länder har man gått fram mer drakoniskt och helt enkelt stängt ned samhällena. Att Sverige sticker ut har mötts av en hel del förvåning utomlands, men också av kritik, även här i landet. Varför gör vi inte mer? Hur kan vi vara så ansvarslösa?

Men är vi det egentligen? Sverige kännetecknas av en mycket stor grad av tillit gentemot myndigheter, generellt sätt, jämfört med andra länder. Här i Sverige har svenskarna redan i praktiken själva tillämpat social distansering i stor skala. Också våra företag och industrier drabbas av den störtdykande efterfrågan, inte på grund av en allmän nedstängning utan på grund av att vi redan anpassat vårt beteende. Tilliten gör att vi också i hög grad följer de rekommendationer som ges.

Många av de åtgärder som folkhälsomyndigheten presenterade i går har redan genomförts på arbetsplatser och i butiker. Folk har minskat sitt resande och sina kontakter. Men det är också nu i nöden som denna tillit kommer att prövas på allvar, särskilt i nästa vecka under den stundande påskhelgen. Hur många kommer till exempel att följa uppmaningen att stanna hemma? Besöksförbudet på äldreboenden som genomförts kan också tyda på att man verkligen vill vara säker på att det genomförs.

Generaldirektören Johan Carlson sade också att det är allas skyldighet att följa råden: "Det är alltså inte frivilligt", vilket tänjer på definitionen av råd och rekommendationer. Men det inskärper onekligen stundens allvar. Det finns dock inga sanktionsmöjligheter mot den som bryter mot råden. Givet svenskarnas följsamhet så skulle det inte förvåna om detta ändå räcker.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.