Värmlands landsbygd har blivit ett digitalt b-lag

Debatt
PUBLICERAD:
Jag är övertygad om att fler vill som vi – bidra till ett Sverige där bostadsadressen inte ska bestämma om man får vara med i det digitala samhället eller tvingas leva utanför, skriver Regina Donato Dahlström.
Foto: IP Only
Det är först nu när så många jobbar och studerar hemifrån som det blir tydligt för alla – landsbygden har blivit ett digitalt b-lag, skriver Regina Donato Dahlström.

Fibernätet skapar oerhörda möjligheter för Sverige. Inte minst i dessa tider då vi vill ha samma hastighet på bredbandet oavsett om vi sitter på kontoret, i skolan – eller hemma. Med fibernätet, det snabbaste bredbandet som finns, fungerar det. Det är därför vi och många med oss tycker det är så viktigt med fiberutbyggnaden som nu sker över hela vårt land. Och det är också därför Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning blir så uppmärksammad varje år. Den visar ju, svart på vitt, vilka områden i Sverige som har det snabba bredbandet som framtidens samhälle kräver.

I den nya kartläggningen står det att 84 procent av Sveriges hushåll och företag har snabbt bredband. Det är fina siffror, men synar man det finstilta hittar man ett problem. För hushållen på Värmlands landsbygd är siffran 60 procent – fyra av tio på landsbygden saknar alltså det snabba bredbandet som är så viktigt i dagens samhälle. Landsbygdskommuner, intresseorganisationer och branschaktörer har pratat om problemet länge, men det är först nu när så många jobbar och studerar hemifrån som det blir tydligt för alla – landsbygden har blivit ett digitalt b-lag.

Vi som marknadsaktör har ett tydligt ansvar. I vissa fall har vi brustit, med förseningar och bristande kommunikation, men samtidigt har vi drivit utvecklingen framåt och satsat åtskilliga miljarder på fiberutbyggnaden i Sverige. Men trots att vi nu ökar utbyggnaden så har vare sig vi, eller någon annan aktör, råd att bygga till svårtillgängliga delar av svenska landsbygden utan delfinansiering från bidrag.

Därför har staten avsatt 650 miljoner i stödmedel till oss marknadsaktörer. Problemet är att det krävs 22 miljarder enligt Post- och telestyrelsens uträkningar. Det är ett stort belopp men enligt uträkningar från IT- & Telekomföretagen kostar det mer att låta bli, med uteblivna skatteintäkter och arbetstillfällen som konsekvens. Ytterst handlar det alltså inte om kronor och ören. Det handlar om jämlikhet.

Jag ser positivt på framtiden. Jag är övertygad om att fler vill som vi – bidra till ett Sverige där bostadsadressen inte ska bestämma om man får vara med i det digitala samhället eller tvingas leva utanför. Nu handlar det om att vi tillsammans diskuterar lösningar framåt. Vi är inte nöjda förrän sista hushållet på landsbygden är uppkopplat.

Regina Donato Dahlström

Vd på IP-Only

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.