• idag
  3 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Rimligt tillfälliga åtgärder

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i måndags nya krisåtgärder tillsammans med stödpartierna.
Foto: Janerik Henriksson/TT
I dessa tider av coronakris är det många föreställningar som vänds upp och ned. Som att borgerliga partier skulle applådera generösare regler för a-kassan. Men detta är inga normala tider, och åtgärderna i krisbekämpningen får därför tillåtas att vara extraordinära. Det gäller bara att se att de också är tillfälliga.

I Värmland hade till och med i söndags 624 personer varslats. I hela landet är det uppemot 37 000 personer. Bara under förra veckan tillkom runt 18 500, att jämföra med de 13 700 veckan innan. I normala fall brukar det vara under 1 000 i veckan och cirka 3 000 i månaden. Detta är en rekordartad varselvåg som sveper över landet i coronakrisens spår.

Därför är det väl motiverat med åtgärder för att stärka tryggheten för de arbetstagare som riskerar att utan egen förskyllan bli av med sina jobb. Det är ju ett virus som orsakar denna ekonomiska nedgång, inte underliggande obalanser i de flesta fall. Samma resonemang gäller för de olika stöd och krispaket som presenterats för företagen, som sänkta arbetsgivaravgifter, kreditlättnader, korttidspermitteringar och stöd för att betala hyran. Sedan kan man diskutera om de är tillräckliga och sannolikt kommer fler åtgärder framöver, särskilt om coronakrisen drar ut på tiden. Till exempel borde systemet med korttidspermitteringar utökas.

Om det är viktigt att se till att annars livskraftiga företag inte går under är det också viktigt att se till att enskilda anställda också kan få en ökad trygghet. Därför var de åtgärder som regeringen och dess stödpartier presenterade i måndags rätt välavvägda. Det nya krispaketet är värt 10,8 miljarder kronor, varav huvuddelen – 5,3 miljarder – går till att förstärka arbetslöshetsförsäkringen.

Från och med nu så kommer det att bli lättare att få a-kassa. Det så kallade medlemsvillkoret sänks från tolv till tre månader. Det kommer också att räcka med att ha arbetat 60 timmar i månaden under sex månader, vilket kommer att fånga upp många tim- eller deltidsanställda. Nivån och taket i a-kassan höjs också, och karensen slopas.

Utöver detta så ingår också en satsning på arbetsmarknadspolitiska insatser, bland annat fler plaster för yrkesutbildning för arbetslösa. Sammanlagt 13 000 nya platser i år. Fribeloppet för studenter med CSN-lån slopas också. Nu kommer till exempel de som utbildar sig till sjuksköterskor eller läkare inte att riskera att de får lägre studielån och -bidrag när de rycker in och hjälper till i sjukvården.

Det är värt att fundera på vad alternativet hade varit, och det vore att många annars kommer att hänvisas till kommunernas försörjningsstöd när hela deras tillvaro slås i spillror. Rent bortsett från de mänskliga tragedier det skulle innebära så skulle kommuner, som redan i dag har stora problem, få svårt att hantera en sådan anstormning.

Vid alldeles särskilda händelser går det inte att vara principryttare, och en pandemi är sannerligen en sådan händelse. Men det gäller också att inse att det just handlar om en väldigt särskild situation. Åtgärderna måste vara tidsbegränsade. Varken generösa företagsstöd eller generösa a-kasseregler får bli det nya normala. När krisen är över måste vi också återgå till hur det var innan. Det gäller bara att vi håller ut tills dess.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.